Iglesias deixarà de liderar Podem si la seva proposta fracassa a Vistalegre II

El líder del partit morat reforça la idea del congrés com un plebiscit sobre la seva persona que tem el sector errejonista

Errejón replica que no s'"ha d'enfocar" el conclave com una cita "en què es guanya o es perd"

undefined36058905 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027112430

undefined36058905 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027112430 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts

Pablo Iglesias ha reforçat aquest dimarts la idea que el congrés de Podem pot convertir-se en un plebiscit sobre la seva persona a l'anunciar que si fracassa la seva proposta a Vistalegre II deixarà de liderar la formació. El sector errejonista vol, precisament, que les candidatures es votin de manera diferenciada al projecte polític per evitar que la votació es converteixi en un 'sí' o un 'no' sobre la gestió i full de ruta d'Iglesias. Els inscrits en el partit seran els que decideixin les regles del conclave, en una votació que s'acaba aquest dimarts. 

En aquest context, Iglesias ha assegurat que "si el document d'estratègia política més important que es presenta a Vistalegre", el del seu "equip" i el seu "projecte", "surt derrotat", ell farà un pas enrere. "No hem d'enfocar la nostra assemblea com una cita en què es guanya o es perd", li ha replicat poc després el número dos del partit morat, Íñigo Errejón.

El líder morat ha defensat, en una entrevista a Radiocable, que ell no vol ser "secretari general costi el que costi" ni que el votin per la seva "cara bonica", sinó només si els inscrits estan d'acord amb el seu equip i amb el seu projecte. De fet, ha admès que, donat que ningú vol competir amb ell pel càrrec, tindria fàcil seguir, però no ho vol fer tret que es recolzin les seves idees.

ACABAR AMB CERT PERSONALISME

Al seu parer, "no és bonic que algú aspiri a un càrrec independentment dels documents o les idees" que li toqui portar a terme, encara que siguin "complementàries" a les seves. A més, creu que votar les idees associades als projectes suposa "acabar amb cert personalisme que ha sigut característic de Podem".

Per Iglesias, el que els inscrits volen és que els seus dirigents no es barallin, sinó que treballin junts, i ha aprofitat per dir que això és el que promou el model de votació de candidatures que ha proposat el secretari d'organització, Pablo Echenique, per encàrrec seu.

El sistema, ha defensat, premia els acords i les minories, perquè "Podem no ha de ser un espai de correlacions de forces entre famílies, sinó un espai on es respectin les minories i els cercles".

Errejón ha pres al Congrés dels Diputats moltes distància d'aquestes tesis. "No està en dubte la posició de Pablo com a secretari general, sinó el model organitzatiu. Presentar un document alternatiu no és un repte a Pablo. No és bo reobrir la qüestió del paper que ha de jugar Pablo", ha assenyalat el secretari de Política i portaveu parlamentari de Podem. 

ELS FUTURS CÀRRECS DEPENDRAN DE LA DIRECCIÓ

Per un altre costat, després que l'anticapitalista Miguel Urban digués que li agradaria veure l'andalusa Teresa Rodríguez com a 'número dos' del partit, Iglesias ha replicat que li consta que ella no està en això, sinó que "treballa per ser la pròxima presidenta de la Junta d'Andalusia i té moltes possibilitats de ser-ho".

Notícies relacionades

En tot cas, ha recalcat que "la qüestió dels càrrecs l'haurà de decidir la direcció". En aquest àmbit, preguntat si rellevarà Errejón, ha insistit que "en cap cas", i ha afegit que això no serà decisió seva, sinó que tota la responsabilitat "dependrà de la nova direcció".

En tot cas, ha insistit que ell vol comptar amb Errejón, igual que amb altres dirigents com Carolina Bescansa, Pablo Echenique, Miguel Urban o Irene Montero.