Iglesias guanya per la mínima Errejón entre les bases de Podem

La proposta organitzativa del líder del partit morat obté el 41,5% dels vots davant el 39% del seu número dos

El congrés de l'organització se celebrarà amb les regles defensades pel secretari general, malgrat la contestació interna

Echenique, ha assegurat que no interpreta els vots com que Podem estigui dividit sinó que hi ha diferències d’opinions. / EFE / EUROPA PRESS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El primer enfrontament directe i a tot l'Estat entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón s'ha saldat aquest dijous amb una victòria pírrica del primer. La proposta organitzativa del secretari general per al pròxim congrés de Podem, conegut com a Vistalegre II i que se celebrarà a Madrid del 10 al 12 de febrer, ha guanyat en la consulta entre les bases del partit morat per un escassíssim marge. El seu esquema ha aconseguit 40.380 vots (el 41,57% del tota) davant els 38.419 del model defensat pel sector del secretari polític del partit morat (39,12%) i els 10.313 del sector anticapitalista (10,5%). Hi havia altres opcions, però van tenir un suport menys rellevant.  

Es tractava d'una votació altament tècnica, on no es dirimia el contingut del conclave sinó el seu format: el sistema d'elecció del nou projecte i la nova direcció. La proposta d'Iglesias, que compta amb el suport de gran part de les cúpules autonòmiques, consisteix en una votació conjunta sobre les propostes polítiques i els candidats, a través d'un sistema que afavoreix la llista majoritària. “Les persones han d'estar lligades a les idees. Jo no vull que la gent em voti per la meva cara”, ha defensat el secretari general.

Errejón, que no discuteix el lideratge d'Iglesias, a qui l'uneix una llarga i estreta relació abundant en discrepàncies durant els últims temps, considera que aquesta fórmula impedeix un debat sobre el rumb de Podem. El número dos i portaveu parlamentari del partit advocava per votacions separades, mitjançant un mètode més proporcional. “Primer les idees polítiques i després les cares”, ha assenyalat en les últimes setmanes.

I després, per últim, hi havia la proposta del sector anticapitalista, encapçalat per l'eurodiputat Miguel Urbán. En el pla organitzatiu coincideix amb el corrent ‘errejonista’, a través d'un partit més descentralitzat, però en termes polítics se situa més a prop de les tesis d'Iglesias: radicalització del discurs i més presència en la protesta social.   

LES CONSEQÜÈNCIES

Encara que en la superfície es tractés només de com enfocar el congrés, el que s'ha dirimit tindrà importants conseqüències en el discurs del partit morat, cosa que explica en part l'elevada participació en aquesta convocatòria: 99.612 inscrits van votar des de dilluns, un 22,7% del total de les bases (436.452), i el 38,9% si només es pren en consideració els militants “actius” (254.533), que són els que han participat aquest any en alguna altra consulta.

“Si el document que presenta el meu equip surt derrotat, jo no puc ser secretari general”, va assenyalar dimarts passat Iglesias a Radiocable, convertint així aquesta consulta en una mena de plebiscit sobre la seva autoritat. Amb aquest prisma, el desenllaç d'aquest dijous, la comunicació del qual s'ha endarrerit tres hores a caua d'un "problema tècnic", posa de manifest que s'enfronta a una forta contestació interna. Gairebé el 60% dels militants que han votat no recolzen la seva proposta. "Aquí no hi ha vencedors ni vençuts. Ara ja podem discutir del més important: quin Podem necessita Espanya. La nostra gent està demanant acord a crits i jo assumeixo aquesta responsabilitat", ha dit després de saber-se els resultats el líder, que també ha admès que "potser la imatge que ha transmès el partit no ha sigut la millor".

UNA DERROTA DOLÇA

Notícies relacionades

Els afins al número dos, mentrestant, han rebut la derrota amb satisfacció. Segons el seu relat, Iglesias tenia la majoria dels aparells de part seva, però la diferència ha sigut de tot just dos punts i ells han mostrat que tenen al darrere gairebé el 40% dels afiliats, un percentatge que ara utilitzaran per negociar amb el secretari general. Del desenvolupament d'aquest procés en dependrà si Errejón presenta en el congrés una llista alternativa o no. El número dos, de moment, ha emplaçat Iglesias a "entendre's" després de constatar que a Podem hi conviuen "dues propostes molt equilibrades i complementàries".

La consulta ha vingut precedida d'un Consell Ciutadà en què Iglesias va demanar un Podem sense faccions. “No s'han de construir corrents ni partits dins del partit”, va dir dissabte passat. Va ser un missatge directe a Errejón durant una cita que va servir per pactar, després de cinc hores, l'equip tècnic que ha de preparar el conclave. Està integrat per set membres: tres ‘pablistes’, tres ‘errejonistes’ i un anticapitalista. Un símptoma més que els blocs estan, si més no de moment, molt lluny de desaparèixer.  

Els anticapitalistes demanen posar fi a la "confrontació"

El corrent anticapitalista de Podem ha acatat els resultats de la consulta i ha demanat que el partit vagi a Vistalegre II deixant enrere la «confrontació» entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. En un comunicat, els dirigents anticapitalistes Miguel Urban i Diego Pacheco han admès que el resultat del seu corrent (el 10,5% dels vots) no és el que els hauria agradat, però han assenyalat que era «difícil» plantejar alternatives en la batalla polaritzada entre Iglesias i Errejón. Tot i així, s'han felicitat per haver introduït una «falca» en el debat, que cada vegada són més els que creuen que s'han d'acostar els dos principals corrents.