BARÒMETRE POLÍTIC DE CATALUNYA DEL GESOP

Els catalans creuen que el procés acabarà en un pacte amb l'Estat

Només el 18% confia a aconseguir la independència i el 27% opina que llanguirà per falta de suports

Els ciutadans veuen molt difícil l'acord però demanen al Govern que negociï si hi ha una oferta

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quatre anys després d'haver botat el vaixell amb la promesa d'arribar algun dia a Ítaca, els catalans comencen a tenir la sensació que l'estació final de la travessia sobiranista no serà la independència, sinó el tantes vegades conegut port del peix al cove. En una setmana en què Junts pel Sí i la CUP han travessat una nova crisi en el seu matrimoni de conveniència, i mentre el referèndum continua deambulant per la corda fluixa, el Baròmetre Polític de Catalunya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO dóna com a conclusió que tan sols el 18% dels catalans confien ja a aconseguir la independència. Són molts més, el 44,3%, els que pensen que el procés culminarà en algun tipus d'acord amb l'Estat que doti Catalunya de més autogovern.

La plausibilitat de la secessió registra la seva pitjor cota en gairebé dos anys, i des de les eleccions "plebiscitàries" del 27-S del 2015, la confiança en la consecució de l'Estat català ha retrocedit gairebé quatre punts. Conseqüentment, s'han disparat l'escepticisme, fins al punt que el 27,6%, un de cada quatre ciutadans, creu que el desafiament sobiranista s'abandonarà per falta de suports socials. Són cinc punts més que el setembre de l'any passat. Idèntic creixement ha experimentat el percentatge de sondejats que veuen més factible un pacte amb l'Estat.

Dos esdeveniments han impactat en el procés aquesta setmana, just quan el GESOP efectuava el treball de camp del baròmetre: l'enèsima baralla entre el Govern i la CUP després de l'arrest per part dels Mossos de cinc membres de la formació anticapitalista per cremar fotografies del Rei, i la suspensió per part del Tribunal Constitucional del pla per convocar el referèndum. Dos episodis que han contribuït a frenar les expectatives del mateix electorat independentista, com demostra la divisió d'opinions que atresora quan se li pregunta com acabarà el procés: el 37,5% dels secessionistes creuen que s'arribarà a l'Estat propi i el 37,5% estima que s'arribarà a un pacte amb l'Estat.

ACORD IMPOSSIBLE

No obstant, els ciutadans veuen ara mateix molt poc viable aquest acord amb l'Executiu de Mariano Rajoy. Dues terceres parts, el 65%, ho consideren impossible, mentre que el 32,6% manté esperances. En el que hi ha menys dubtes és que, si l'Estat fes una oferta de diàleg a la Generalitat, el president Carles Puigdemont hauria de recollir el guant i seure a negociar. Així ho pensen el 72,3% dels entrevistats. Pel 21,5%, la resposta del Govern hauria de ser negativa davant qualsevol mà allargada.

Els contraris a la independència es mostren més optimistes que els favorables sobre l'opció d'arribar a un acord Catalunya-Espanya, encara que entre els votants del PPC són uns quants més els que donen per impossible l'entesa. A més, un terç dels independentistes girarien l'esquena a tota oferta de diàleg. Tres de cada 10 votants del PDECat confien que l'acord entre governs és possible.

Notícies relacionades

L'impàs en què està instal·lat el procés en els últims mesos també es nota en l'evolució del sentiment independentista. El 51,6% dels sondejats es declaren no secessionistes (1,7 punts més que fa un any), davant un 46% que se sent independentista (1,6 punts menys). No confondre aquests resultats amb la possible intenció de vot dels catalans en un eventual referèndum d'autodeterminació, tessitura en què entren en joc factors, per exemple, econòmics i socials, a més del sentiment personal.

Una dada preocupant del baròmetre és el repunt de la incomoditat per expressar amb llibertat les opinions sobre el procés. Tres de cada 10 catalans no se senten còmodes a l'hora de manifestar-se amb llibertat, el registre més alt dels últims tres anys. I la comoditat, que segueix alta (68,5%), consigna a pesar de tot la seva cota més baixa. Els que no se senten còmodes s'acosten al 40% entre els no secessionistes.