BARÒMETRE DEL GESOP

El referèndum unilateral d'independència divideix els catalans

El 49,6% recolza una consulta fins i tot sense permís de l'Estat i el 48,8% s'oposa

El 'sí' a la secessió venceria per 8,6 punts al 'no' però sense arribar al 50%

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara que la majoria dels catalans dubten que el referèndum promès "sí o sí" pel Govern vegi la llum, la possibilitat de convocar-lo sense permís de l'Estat fractura en dues meitats els entrevistats per al Baròmetre Polític de Catalunya del GESOP per a EL PERIÓDICO. El 49,6% està a favor de l'anomenat RUI (referèndum unilateral d'independència), és a dir, recolzen que l'Executiu català convoqui la consulta fins i tot sense el plàcet del Govern central. Però el 48,8% rebutja aquest escenari, un percentatge en què conviuen tant els que desitgen que es posin les urnes però només si l'Estat està d'acord com els que s'oposen que pugui votar-se la independència de Catalunya.

El primer d'aquests dos blocs, els partidaris d'una consulta legal i acordada, és molt més populós que el segon. El 35% dels sondejats defensen el dret a decidir, però el supediten a un pacte amb l'Executiu del PP. En canvi, el 13,8% no volen ni sentir parlar d'un hipotètic referèndum sobiranista. Evidentment, la unilateralitat atrau els votants de la CUP (92,6%), ERC (92,2%) i el PDECat (75,4%). Però dos de cada 10 afins al partit abans anomenat Convergència només recolzarien la consulta si l'Estat l'autoritza.

L'electorat de En Comú Podem també simpatitza bastant amb el RUI: un 60,6% dels seus votants l'avalen, malgrat que un terç el condiciona al beneplàcit estatal. És clar que entre els votants de les forces no secessionistes la via unilateral té escàs atractiu. Però el 41,7% d'electors del PP desobeeixen el seu partit i recolzarien que Catalunya votés sobre la independència en una consulta pactada. I el 52% dels votants de Ciutadans tampoc farien cas de les consignes. Menys xocant resulta que el 72,2% dels simpatitzants del PSC apostin pel dret a decidir dins de la llei.

¿ALTA PARTICIPACIÓ?

Notícies relacionades

Si el Govern executa el full de rutasuspès pel Tribunal Constitucional aquesta mateixa setmana mentre s'efectuava el treball de camp del sondeig, i convoca el RUI, dos terços de la ciutadania està disposada a participar-hi. Ho dóna per segur el 52,8% i com a probable l'11,5%. A l'altre extrem, el 26,4% ja avancen que no anirien a votar i un 6,3% probablement tampoc. Dada curiosa resulta que el 17% dels entrevistats que es declaren no independentistes estiguin a favor que el Govern convoqui el referèndum sense permís de l'Estat, i que el 22% manifestin la seva voluntat d'acudir a les urnes en aquest cas.

Pel que fa al resultat de l'eventual votació, el 'sí' a la secessió compta amb un coixí de 8,6 punts sobre el 'no', però segueix sense arribar al 50% dels vots. La independència s'imposaria ara mateix amb el 48,9%, mentre que els detractors es quedarien en el 40,3%. Entre els que asseguren que anirien a votar en el referèndum, el suport a l'Estat català supera el 80%, mentre que els partidaris del no són majoria entre els que no estan segurs de participar-hi o se situen en aquests moments en l'abstenció.