EL PROCÉS SOBIRANISTA

El Suprem confirma la suspensió del jutge Vidal per fer la Constitució catalana

El ple contenciós rebutja el recurs de l'ara senador per 21 vots a 11

La majoria de la sala declara ajustada la sanció imposada pel CGPJ

 

  / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El ple de la sala contenciosa del Tribunal Suprem ha acordat aquest dilluns confirmar la sanció de tres anys de suspensió imposada al jutge Santiago Vidal per una falta molt greu consistent en la "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials" per la seva tasca en la redacció de la Constitució catalanaConstitució catalana.

La sanció imposada a l'ara senador d'ERC pel Consell General de Poder Judicial (CGPJ) el 26 de febrer del 2015 ha sigut confirmada per 21 vots a favor i 11 en contra. Els magistrats de la Sala Tercera han rebutjat el recurs de Vidal, encara que la sentència es coneixerà en els pròxims dies, una vegada que estigui a punt el vot particular que redactaran els jutges que entenien que el senador havia de ser reintegrat a la carrera judicial.

En la votació hi han participat 33 dels magistrats de la Sala contenciosa de l'alt tribunal, a l'abstenir-se tres dels seus membres, dos per ser vocals del Poder Judicial, Rafael Fernández Valverde i Wenceslado Olea, i un tercer, Pablo Lucas, per ser germà d'un altre membre del CGPJ. Un quart magistrat no ha participat en les deliberacions per malaltia.

LA PROPOSTA INICIAL

Notícies relacionades

Tant Olea com Fernández Valverde van votar al seu dia a favor de sancionar Vidal, que encara n'hauria pogut sortir més malparat, perquè la proposta inicial del promotor de l'Acció Disciplinària, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, era la de separació de la carrera judicial a l'entendre que el que era magistrat de l'Audiència de Barcelona havia comès dues faltes molt greus: una del 417.14, per la qual finalment va ser suspès tres anys, però també una altra del 417.6 de la llei orgànica del poder judicial, per vulneració del deure d'observació d'incompatibilitats. La fiscalia també recolzava la seva separació de la carrera judicial.

La votació del Suprem ha sigut molt menys ajustada que la que es va viure el febrer del 2015 al Consell, quan la suspensió per tres anys de Vidal es va acordar per 12 vots davant nou. L'òrgan de govern dels jutges pràcticament va quedar dividit en dos grans blocs: els vocals de sensibilitat més conservadora a favor de la suspensió davant els de tendència progressista.