RESOLUCIÓ DEL CGPJ

Tres anys de suspensió per al jutge Santiago Vidal per la redacció d'una constitució catalana

L'òrgan de govern del Poder Judicial rebutja la proposta d'expulsió total de la carrera judicial

El jutge Santiago Vidal, aquest dijous, a Barcelona.

El jutge Santiago Vidal, aquest dijous, a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
M. BATALLAS / J. G. ALBALAT / MADRID / BARCELONA

En un ple maratonià, l'òrgan disciplinari i de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha acordat aquest dijous sancionar amb tres anys de suspensió de la carrera el jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal per una falta molt greu per haver participat en la redacció d'una Constitució catalana i en actes sobiranistes. La votació ha sigut de 12 vots contra nou. Segons el parer d'aquesta institució el magistrat ha vulnerat " el "deure bàsic de fidelitat a la Constitució" espanyola i "a l'ordenament jurídic. Els vocals que han quedat en minoria han anunciat un vot particular. La resolució ja ha sigut notificada a Vidal.

Notícies relacionades

El promotor de l'Acció Disciplinària del Poder Judicial, Antonio Fonseca-Herrero, responsable dels expedients disciplinaris als magistrats, va elevar al ple una proposta d'expulsió de Vidal de la carrera judicial com a autor responsable de dues faltes molt greus. En el seu escrit, pel qual finalitzava l'expedient disciplinari, Fonseca considerava provat que Vidal ha participat "activament" en l'elaboració d'una "Constitució catalana" i "ha efectuat de manera reiterada declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya". També al·lega que ha recolzat i participat "activament i públicament en iniciatives polítiques que adoptaven institucions públiques catalanes i entitats privades sobre un procés per i per a la independència de Catalunya". La proposta d'expulsió de la carrera, al final, ha resultat derrotada. 

El primer debat suscitat en el ple ha sigut si era aquesta instància o la comissió disciplinària la que havia de prendre la decisió. Al final, s'ha acordat per 12 vots a favor, la majoria conservadora, contra nou que havia de ser el ple qui prengués la decisió. Posteriorment, els vocals han rebutjat per 13 vots contra 8 una de les al·legacions del magistrat, que argumentava que l'expedient disciplinari contra ell havia caducat perquè s'havia superat el termini de sis mesos des de l'inici de les actuacions fins a la seva culminació.