EL PROCÉS SOBIRANISTA

Santiago Vidal presenta l'esbós d'una constitució catalana que planteja prohibir majories absolutes

Proposa un Estat català com a república no presidencialista i sense exèrcit

Una web permet introduir esmenes i votar individualment els 97 articles que conté

El jutge Vidal ha presentat aquest dissabte l’esbós d’una constitució catalana.

El jutge Vidal ha presentat aquest dissabte l’esbós d’una constitució catalana. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

La proposta de constitución catalana redactada per un grup de juristes liderat pel magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal proposa prohibir les majories absolutes per garantir la divisió de poders.

En roda de premsa aquest dissabte abans de la presentació del projecte a l'Ateneu Barcelonès, ha detallat que "el partit o llista que aconsegueixi màxima acceptació ciutadana tindria majoria d'escons, però mai més del 49%".

Així, el partit guanyador sempre hauria de negociar amb altres de l'oposició, i per això "s'impediria l'error d'algunes democràcies en què, si un partit aconsegueix la majoria absoluta, el poder legislatiu deixa de representar el poble i representa aquell partit".

Ha criticat que la Constitució Espanyola descriu Espanya com una democràcia formal amb divisió de poders, "però en la pràctica estan en mans dels mateixos partits o dels mateixos grups de pressió".

MÀXIM DUES LEGISLATURES DE 5 ANYS

El projecte de l'equip de Vidal també aposta per modificar el sistema electoral i introduir llistes obertes, cosa que "obligaria els regidors, diputats i alcaldes a tenir una oficina a peu de carrer per als ciutadans".

El jutge ha defensat que s'haurien de limitar els mandats a dues legislatures, que al seu torn passarien de ser de quatre anys a ser-ho de cinc, segons la seva proposta.

DESTITUIR EL QUE NO COMPLEIXI EL SEU PROGRAMA

També ha explicat que preveu un mecanisme judicial i àgil pel qual els càrrecs públics que no compleixin amb el seu programa electoral --el seu "contracte amb l'elector"-- puguin ser destituïts, cosa que pot no agradar als polítics, ha reconegut Vidal.

El seu projecte aposta, a més, perquè no hi hagi exèrcit a Catalunya i perquè aquesta sigui una república no presidencialista en què s'eliminin les diputacions i els consells comarcals.

ALTRES PROPOSTES

Vidal ha intervingut amb el portaveu de 'constitucio.cat' Oriol Vidal-Aparicio, que ha presentat el projecte de Constitució de l'entitat; de l'advocat de Juristes per la Independència de l'ANC Sebastià Sardiné, i del director Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala.

Vidal-Aparicio ha explicat que la seva proposta de Constitució està rebent aportacions des de fa alguns mesos a través d'internet, i ha explicat que existeix una "coincidència d'objectius" amb el text presentat per l'equip de Vidal.

"No ens sembla malament que hi hagi diversos models. No és dolent que la gent pugui escollir", ha ressaltat, mentre que Sardiné ha explicat que estan treballant en un text que serveixi com a eina tècnica que garanteixi la seguretat jurídica des que es proclami una eventual independència fins a l'aprovació d'una nova Constitució.

WEB PER A ESMENES CIUTADANES

La Fundació Llibreria Les Voltes ha habilitat la web www.unanovaconstitucio.cat perquè els ciutadans puguin introduir esmenes i votar individualment els 97 articles de la proposta de constitució per a una Catalunya independent.

El president de la fundació, Joan Matamala, ha dit aquest dissabte que la web permet que els usuaris que es registrin esmenin o afegeixin un màxim de cinc articles i votin la resta amb una puntuació de l'1 al 5.

Durant el procés participatiu, que podria allargar-se fins a finals del 2015, les propostes seran administrades per poder redactar un document que s'entregarà a les institucions.

Ha detallat que els ciutadans podran introduir comentaris de fins a 3.000 caràcters que tindran un títol de fins a 140, i seran classificats en el document a través de la web, en què col·laboren l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Òmnium Cultural i el Cercle Català de Negocis.

Santiago Vidal ha confiat que el Parlament --la institució que hauria de redactar una eventual constitució-- tingui en compte les aportacions dels ciutadans i de la societat civil.

Notícies relacionades

Ha ressaltat que el text definitiu que presentaria el Parlament hauria de ser ratificat pels catalans a través d'un referèndum, i per això podrien expressar-se si consideressin que no inclou les aportacions ciutadanes.

El jutge ha remarcat que ell i el seu equip han impulsat l'esborrany de constitució des de la societat civil i sense encàrrec, i per això el projecte no té la legitimitat necessària, ja que la institució que haurà d'acordar el text és el Parlament, ha insistit.