EL POLS SOBIRANISTA

Puigdemont: "La bilateralitat amb l'Estat seria un gest que valoraria"

El president reitera que no anirà a la conferència de presidents autonòmics

Apel·la a superar l'actitud carrinclona que confon diàleg amb subordinació

zentauroepp36336674 gra400  s agar   girona   18 11 2016   el presidente de la g161118220852

zentauroepp36336674 gra400 s agar girona 18 11 2016 el presidente de la g161118220852 / ROBIN TOWNSEND

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Carles Puigdemont ha afirmat que aconseguir la bilateralitat amb l'Estat "seria un gest" que el Govern català valoraria. Durant la conferència d'obertura de la XXI Trobada d'Economia a s'Agaró, el cap de l'Executiu català ha insistit en com seria d'improductiu assistir a la pròxima conferència de presidents autonòmics que, segons ell, no serveix per a res més que per acumular incompliments del Govern central.

Ho ha dit després de la reprimenda d'Anna Balletbó, presidenta de la Fundació Internacional Olaf Palme (FIOP), organitzadora de les jornades. "¿Qui ens defensarà?", li ha preguntat. Alhora ha destacat que seria "la primera vegada en la història" en què la representació del Govern català "no vol fer sentir la seva veu" ni "fer valer les seves posicions". "No ens podem permetre tenir 40 milions de veïns que no ens entenen perquè no volem ni tan sols explicar-nos", ha afirmat.

Després d'ironitzar sobre la defensa que una exdirigent socialista ha fet del pacte del Majestic entre l'antiga CiU i el PP en l'etapa de José María Aznar, Puigdemont ha assegurat que, "sense haver proposat res, el president de Galícia ja va advertir que no acceptaria res que complagués Catalunya". Segons la seva opinió, Catalunya "s'ha guanyat la bilateralitat".

També ha afirmat que tècnicament la Generalitat treballa sobre el nou sistema de finançament amb els governs de les Balears i València. En tot cas, ha recordat que quan Catalunya ha liderat el procés perquè s'acceptés la proposta "s'havia de generalitzar a tots", cosa que ho fa "impossible".

ES DESMARCA DEL POPULISME

Després de valorar que la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi acceptat la invitació de venir a negociar a Barcelona, s'ha desmarcat del populisme. Però ha apel·lat a acceptar el canvi com a motor de progrés, des d'una òptica més sensible, "apoderant el ciutadà, sense paternalismes".

Puigdemont ha defensat un nou catalanisme que serveixi per "superar la carrinclona actitud de diàleg confonent-la amb resignació, cosa que causa frustració". 

En aquest sentit, ha assegurat que el Govern català "no vol ser només un estat regulador i sancionador", sinó un col·laborador, que propiciï el creixement.

Notícies relacionades

Entre els assistents hi havia l'expresident de la Generalitat José Montilla; el director de la fundació Mobile World Capital, Aleix Valls; el president d'Abertis, Salvador Alemany; el de Freixenet i de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, i l'expresident d'Esteve, Antoni Esteve.