Sense butaques ni aplaudiments

Els diputats liles i sobiranistes van decidir trencar el protocol de l'acte 'reial'

Rita Barberá, Jorge Fernández Díaz, les infantes i la falta de lloc van agitar la jornada

img 6377

img 6377 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / GEMMA ROBLES / MADRID

Felip VI va trobar ahir un Parlament completament diferent del que va ser testimoni de la seva proclamació com a Rei. Si aleshores el bipartidisme comptava amb una força aclaparadora, ara els partits emergents i els nacionalistes disposen d’àmplies capacitats per obligar a cedir les organitzacions tradicionals, tenint en compte la falta de majories existents, i són capaços, sense gaire esforç i aprofitant l’interès mediàtic que desperta la seva forma de fer política, de robar-los gran part del protagonisme. També en els actes solemnes. 

Amb samarretes i banderes republicanes o gestos ostentosos de desacord, Units Podem i els partits sobiranistes van trencar el protocol fixat per a aquesta mena d’actes que, no obstant, van complir les filles petites (9 i 11 anys) de Felip VI i Letizia, de forma ostensiblement disciplinària. 

Rita Barberá, de rosa i enganxada als populars, el polèmic exministre Jorge Fernández Díaz i la falta de cadires per a tots van ser la resta d’ingredients que van fer que una sessió 'noble', amb 'visques al Rei', desfilada militar, Rolls Royce i molta moqueta i tapissos (però aquesta vegada sense el tradicional vi espanyol, donats els mesos de retard que acumula la dotzena legislatura) fos més animada del que és habitual. 

Sorpresa i murmuris

La cerimònia va començar fidel al guió establert, amb l’arribada dels Reis i les seves filles, Elionor, Princesa d’Astúries, i la infanta Sofia, al migdia al Congrés. El Monarca va passar revista al Batalló d’Honors situat a la Carrera de San Jerónimo i va saludar les autoritats que l’esperaven, inclosos els membres de la Mesa del Parlament pertanyents a Units Podem, que finalment sí que van acceptar participar en la rebuda inicial. Mentrestant, a dins de l’hemicicle hi havia sorpresa i murmuris entre els que esperaven a dins el cap de l’Estat.

Resulta que a l’hemicicle no hi havia butaques disponibles per als 350 diputats, ja que algunes havien sigut ocupades pels senadors, també convidats a la cita. La Cambra baixa, en lloc de col·locar bancs seguits, com en altres ocasions, va optar per les cadires, que van copar majoritàriament els populars, el grup majoritari i sembla que el més matiner. La situació va provocar escenes de nerviosisme, negociacions de pressa i corrents entre els membres del gabinet d’Ana Pastor, la presidenta del Parlament, i els grups afectats: fonamentalment els 'nous', Podem i Ciutadans. Van acabar apareixent més butaques no se sap d’on, però es va resoldre (més o menys) l’estranya situació.

El ‘ministre’ Iglesias

Notícies relacionades

Tot i això, quan la família reial va fer la seva aparició, alguns podemites com Tania Sánchez encara estaven buscant escó. El mateix Pablo Iglesias havia manifestat el seu indissimulable empipament per la conjuntura, segons abans, seient ni més ni menys que a la bancada blava, la que ocupen els ministres populars. Per allò de l’'ull per ull'...

Va prendre la paraula Pastor abans que el Monarca. Entre els parlamentaris morats destacava la samarreta de Diego Cañamero i la bandera republicana que, des del galliner, va exhibir el parlamentari d’IU Ignacio Bernal. Va parlar el Rei. Els diputats d’Iglesias i Alberto Garzón, així com els del PDC i PNB no van aplaudir. L’alcaldessa de Madrid, Manuel Carmena, sí que ho va fer des de la tribuna. La resta de l’hemicicle va dedicar a Felip VI una llarga ovació. Va arribar com a colofó l’interminable besamans. I això que la decisió dels diputats morats, nacionalistes i independentistes de no assistir-hi el va alleugerir. Després, última desfilada al carrer i retorn al Palau.