El PSOE negociarà esmenes als pressupostos encara que "gairebé segur" que els rebutjarà

Antonio Hernando apunta que buscaran introduir en els comptes públics alguns dels seus compromisos electorals

undefined36294538 madrid 15 11 2016 pleno del congreso  en la foto antonio her161117120110

undefined36294538 madrid 15 11 2016 pleno del congreso en la foto antonio her161117120110 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Els socialistes ja van reconèixer dimarts que estan negociant amb el Govern el sostre de la despesa, el primer pas per fer possible l'aprovació d'uns nous pressupostos (PGE), i, ara, apunten que tampoc es tanquen a pactar amb els populars les esmenes parcials en el tràmit parlamentari per poder-hi introduir algunes de les seves propostes electorals, malgrat el "rebuig gairebé segur" que pensen donar als comptes públics, com va explicar el portaveu parlamentari Antonio Hernando. Segons va avançar aquest diari, els elegits per negociar amb l'Executiu en nom del PSOE són l'exministre Valeriano Gómez i el diputat Pedro Saura.

"L'any passat vam presentar milers d'esmenes i se'ns van rebutjar pràcticament totes, doncs aquest any no serà tan fàcil, però crec que malgrat això el conjunt dels pressupostos no els recolzarem. Ho dic amb bastanta rotunditat, o amb rotunditat absoluta", ha assegurat Hernando a RNE.

Això significa que el PSOE està disposat a col·laborar perquè pugui tirar endavant el sostre, i obrir així el camí pressupostari, però suggerint que després haurien de ser altres grups els que adoptessin la responsabilitat de promoure amb els seus vots que el projecte dels PGE per al 2017 obtingués els avals necessaris per superar el tràmit a les Corts.

EL REPARTIMENT DEL DÈFICIT

Notícies relacionades

En aquest context ha reiterat que els socialistes estan disposats a parlar del sostre de despesa "sempre que sigui suficient perquè les comunitats autònomes puguin atendre els serveis públics", cosa que comportaria que en el repartiment de dèficit entre administracions encara pendents es permetés a les autonomies per al pròxim exercici un objectiu "superior" al 0,4 o 0,5% del PIB, ha dit, encara que el que els socialistes han portat a la taula de negociació és que torni a ser d'un 0,7% com aquest any o del 0,6, sempre que es garanteixi que la diferència va a parar a la Seguretat Social i no a les arques generals de l'Estat. Així mateix demanen que els ajuntaments amb superàvit no hagin de destinar el sobrant a sufragar deute.

Així doncs, Hernando ha reclamat a l'equip de Rajoy que parli "amb totes" les autonomies i els grups parlamentaris i, un cop complert aquest pas, presenti un sostre de despesa "assumible".