L'AGENDA DEL CAP DE L'EXECUTIU

Rajoy torna a l'arena internacional

El president començarà la setmana que ve amb reunions amb el primer ministre de Portugal i un viatge al Marroc i l'acabarà a Alemanya, amb Obama

jrico36159022 gra245  madrid  04 11 2016   el jefe del ejecutivo  mariano 161107102528

jrico36159022 gra245 madrid 04 11 2016 el jefe del ejecutivo mariano 161107102528 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Després d’uns dies de relativa calma amb el seu nou Govern, el president Mariano Rajoy dedicarà la setmana que ve a la política exterior. Criticat per desaparèixer durant deu mesos dels principals debats europeus, entre els quals hi ha el del brexit i el de la crisi dels refugiats, amb l’argument que estava en funcions, els assessors diplomàtics del cap de l’Executiu han dissenyat un calendari per reactivar l’agenda internacional.

Rajoy començarà dilluns vinent rebent a la Moncloa el primer ministre de Portugal, el socialista António Costa. Al finalitzar la reunió, tots dos oferiran una roda de premsa, que serà la primera del líder del PP després d’haver donat a conèixer el seu nou equip de ministres.

Hi ha una regla no escrita segons la qual, quan un president del Govern s’estrena, el primer desplaçament a l’exterior es fa al Marroc. Fins allà volarà dimarts que ve. Exactament a la ciutat de Marràqueix. Rajoy participarà en la Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic, una cita a la qual anirà després que el Consell de Ministres d’avui hagi remès a les Corts l’anomenat Acord de París per a la seva ratificació (que trigarà més de tres mesos, segons asseguren fonts del Govern). 

LA POSTURA DE TRUMP

Si la cimera ja és transcendental per si mateixa, ara més, si es té en compte que el futur president dels Estats Units, el republicà Donald Trump, va anunciar durant la campanya que cancel·larà l’Acord de París perquè no creu que el canvi climàtic sigui degut a l’acció de l’home.

Fonts diplomàtiques espanyoles van explicar que estan intentant tancar una entrevista del president amb les autoritats marroquines, però que, en tot cas, Rajoy tindrà oportunitat de saludar Mohammad VI en el marc de la cimera.

Dimecres , ja novament  a Madrid, el cap de l’Executiu rebrà António Guterres, que serà el nou secretari general de l’ONU a partir de l’1 de gener. L’exprimer ministre de Portugal (socialista) i exalt comissionat de Nacions Unides per als Refugiats va rebre el suport d’Espanya per al seu nomenament.

I com a remat a una setmana dissenyada per la Moncloa per demostrar que, si Rajoy es va esborrar de l’escena internacional va ser perquè estava en funcions, no perquè no li interessin aquests assumptes, el president espanyol participarà en una cimera organitzada per la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Berlín i que servirà perquè l’encara president dels EUA, Barack Obama, s’acomiadi dels seus socis a aquest costat de l’Atlàntic.

Notícies relacionades

Merkel ha convocat François Hollande (França), Matteo Renzi (Itàlia) i Theresa May (Regne Unit). La cancellera rescabala d’aquesta manera Rajoy per no haver-lo convidat a la ciutat alemanya el 27 de juny, en ple xoc pel triomf del brexit, una cita en què només van participar els líders de França i Itàlia. L’argument va ser que Rajoy estava en funcions, un fet que no va impedir que l’absència cogués a la diplomàcia espanyola.

PRESENT EN UNA CITA HISTÒRICA

A més a més, el triumvirat Merkel-Hollande-Renzi es va tornar a veure a l’agost a bord del portaavions Garibaldi, davant de les costes de Nàpols, i tampoc el van convidar. Segons fonts diplomàtiques, el ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, es va queixar davant els seus homòlegs i va deixar clar que aquell desaire no es podia tornar a repetir així que Rajoy, si ho aconseguia, tornés a ser investit. Aquella ocasió ha arribat i Merkel ha complert. El cap de l’Executiu tindrà ocasió d’asistir a aquella reunió històrica que reflectirà la incertesa global: a Europa amb el brexit, i als Estats Units, amb Donald Trump.