Donald Trump, estímul per al procés

Mas usa el que "semblava impossible" triomf del magnat dels EUA per insuflar ànims a l'independentisme

La web de referència 'Político' posa el referèndum que planteja el sobiranisme en la llista de pròximes "possibles victòries populistes"

 

  / FACEBOOK

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

No ha sigut l'únic, però sí el més rellevant. L'expresident Artur Mas ha utilitzat la victòria de Donald TrumpDonald Trump en les eleccions presidencials dels EUA per insuflar ànims a l'independentisme. Ho ha fet a través d'un vídeo que ha penjat a les xarxes socials i on ha dit que si el triomf del magnat americà era inesperat i s'ha acabat produint, el mateix pot passar amb la secessió de Catalunya

"Se l'ha de felicitar, òbviament, i s'ha de confiar que faci de president de forma molt diferent de com ha fet de candidat [...]. Dit això, semblava impossible que Trump guanyés, però ha guanyat. I dic això perquè a ulls de molts, allò que a vegades sembla impossible, fins i tot en contra de molta part de l'opinió pública i de tot tipus d'opinions, acaba resultant possible [...]. Apliquem també des d'una òptica catalana per reafirmar la nostra voluntat i el nostre objectiu davant aquests mesos decisius que tindrem al davant", ha afirmat el dirigent de l'antiga Convergència.

ELS EQUILIBRIS DE PUIGDEMONT

Sense voler entrar a abonar aquesta tesi, el president Carles Puigdemont va fer equilibris dimecres. Primer va publicar un tuit en què va comentar que s'obre "una època enormement complicada i incerta"; després va defensar al ParlamentParlament que el catalanisme sempre ha anat contra el populisme; i finalment va llançar un altre missatge a Twitter en què felicitava Trump per la victòria i afegia: "Espero que la llarga relació entre les nostres nacions continuï florint en els anys futurs".

Altres veus de l'independentisme, no obstant, sí que han entrat de ple per flancs semblants a l'usat per Mas. Agustí Colomines, exdirector de la fundació convergent CatDem i col·locat en aquesta legislatura pel Govern com a director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, ha escrit un article a 'El Nacional' en què conclou que, amb la victòria de Trump, "per al sobiranisme català s'ha obert una finestra d'oportunitat que el president Carles Puigdemont hauria d'explorar". També en les xarxes socials hi ha independentistes que han abundat en aquesta idea i en la de Mas, com també molts altres han criticat els que defensen aquest plantejament que hagin recorregut a un personatge tan polèmic com el president electe dels EUA.

AMB L'EXTREMA DRETA EUROPEA

Notícies relacionades

Però no només a Catalunya s'han buscat equiparacions entre Trump i el moviment sobiranista. No perquè el magnat nord-americà guanyés en escons (electors) però no en vots, com va passar amb els independentistes en les 'plebiscitàries' del 27-S del 2015, sinó per altres qüestions. Sota el títol 'The next big 'Trump moments''Trump moments ('Els pròxims grans moments Trump'), l'edició europea de la web de referència 'Politico' va publicar aquest dimecres un article de Harry Cooper en què s'apunta el "calendari de possibles victòries populistes".

Certament, no només pel qualificatiu de "populista" surt molt beneficiada la imatge del procés. En aquest text, l'autor enumera diferents esdeveniments polítics que es produiran en els pròxims mesos a Europa, com les eleccions  presidencials a França, en què Marine Le Pen "entra en la carrera per guanyar la primera volta", o com altres comicis a Dinamarca o Àustria, on la ultradreta també guanya enters, i posa a la mateixa llista que els partits independentistes catalans van aprovar el mes passat d'octubre celebrar un referèndum "vinculant" i clar" a finals de setembre del 2017 encara que el Govern espanyol no hi estigui d'acord. "Hem de preparar-nos per a un moment extremadament complicat i incert", recorda l'autor que va tuitejar Puigdemont en referència a la victòria de Trump. "Però també podria haver-se referit amb això als seus propis moviments per trencar amb Espanya", afegeix.