Trump al Parlament

L'elecció del nou president dels EUA sobresurt en el ple de la Cambra catalana barrejat amb el procés sobiranista

 

  / EFE / MARTA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Donald Trump ha guanyat les eleccions dels EUA just un 9-N, una d'aquestes dates “històriques” per a l'independentisme català, que aquest dimecres ha vist com la victòria del magnat nord-americà ha sobresortit en el ple del Parlament per sobre del procés sobiranista (o barrejat amb ell). És cert que la CUP i JxSí sí que han fet referència al succedani de consulta del 2014 i a la declaració d'inici de la desconnexió declaració d'inici de la desconnexiódel 2015, els primers que han reprès el Govern per no complir el que van pactar, ja que consideren que la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, Montserrat Venturós demostra que no s'està "blindant els càrrecs electes davant les injustícies de l'Estat", i els segons per treure pit del procés participatiu. No obstant, el triomf de Trump ha guanyat en intensitat... fins al punt que alguns partits han organitzat declaracions als passadissos perquè els seus líders reaccionessin davant el que ha passat a l'altra banda de l'Atlàntic.

En realitat, Trump i el procés han sigut els ingredients d'un 'totum revolutum', com s'ha vist venir des d'una de les intervencions inicials. El diputat de JxSí Germà Bel preguntava a la consellera Neus Munté sobre l'ajornament dels Jocs del MediterraniJocs del Mediterrani de Tarragona, però abans ha fet una introducció en què ha alertat, en referència a Trump, que alguns moviments polítics estan en auge a base de "prometre solucions màgiques" i de "sublimar-se i tancar-se en si mateixos". La seva cara ha sigut de sorpresa al veure que alguns diputats del PP i de Ciutadans li aplaudien el discurs i que hi havia a qui fins i tot se li escapava alguna cosa així com 'això és el que esteu fent vosaltres els independentistes'.  

PUIGDEMONT, ALBIOL I LE PEN

Notícies relacionades

Després, en el torn de Xavier García Albiol, la batedora de temes ha pujat una marxa. El coordinador general dels populars catalans ha preguntat al president Carles Puigdemont per què ha pronosticat en un tuit una època "d'incertesa" i ha prosseguit: "Jo no sé si Trump construirà un mur, però vostè ha construït una barrera i ha separat entre bons i mals catalans. Jo no sé quina política migratòria tindrà Trump, però aquí es vulneren les lleis. Trump diu que té solucions màgiques. Aquí el procés ho resol tot. Deixi de donar lliçons sobre la inestabilitat i apliqui's les conseqüències a vostè mateix".

La reacció del cap del Govern ha anat de menys a més. Puigdemont ha fet una crida a respectar els resultats de les urnes, a assumir les realitats i a aprendre a gestionar-les, i ha subratllat que "el catalanisme sempre ha sigut militant contra les causes que avui defensen els populismes". Però el cop de destral definitiu ha arribat al final, quan ha recordat que la líder de la ultradreta francesa Marine Le Pen, "una de les primeres a felicitar Trump", té "la mateixa posició" al voltant del procés independentista català que el PP.