EL DILEMA DEL SOCIALISME

El CIS intensifica el debat sobre l'abstenció al PSOE

Partidaris i detractors de facilitar la continuïtat de Rajoy recorren a la debacle que reflecteix el baròmetre

Els possibles competidors pel lideratge dels socialistes es preparen per a una llarga batalla orgànica

undefined36050283 gra407  madrid  26 10 2016   el exsecretario general del pso161107183630

undefined36050283 gra407 madrid 26 10 2016 el exsecretario general del pso161107183630 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE comptava que el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) reflectís una forta caiguda del suport, però no esperava que la patacada fos tan grossa. Davant la seva crisi més important dels últims temps, el sondeig d'aquest dilluns, que reflecteix un descens de més de sis punts en tan sols tres mesos fins a quedar-se en només el 17% d'intenció de vot, ha servit perquè els socialistes intensifiquessin el debat sobre la conveniència d'haver forçat la caiguda de Pedro Sánchez Pedro Sánchez per aprovar després la traumàtica abstenció en la investidura de Mariano Rajoy. Les parts en conflicte han vist ratificades les seves tesis per l'organisme públic.

Pels partidaris d'haver mantingut el rebuig al líder del PP, l'enquesta posa de manifest l'"immens error" de "treure Sánchez per facilitar un Govern conservador", segons va explicar un antic membre de l'executiva socialista. La decisió, segons el seu parer, suposarà per al PSOE una hipoteca més feixuga que les retallades aprovades per José Luis Rodríguez Zapatero. "Això trigarà molt més a oblidar-se", va continuar el dirigent, subratllant que el treball de camp del baròmetre es va portar a terme a començaments d'octubre, després que plegués Sánchez, però abans que s'aprovés l'abstenció. "Si s'hagués fet ara, la caiguda seria pitjor", va sentenciar.

Els abstencionistes, en canvi, consideren que haver acabat amb la interinitat política a Espanya es traduirà, al final, en nous suports. També veuen en la tendència a l'alça del PP, que en tres mesos ha passat del 32,5% al 34,5% en intenció de vot, la prova que unes noves eleccions només haurien servit perquè la dreta en sortís reforçada. "Des de la data en què es va fer aquest estudi hi ha una tendència de reconeixement del que ha fet el PSOE al desbloquejar la situació. Els ciutadans aniran reconeixent aquest comportament", va dir el secretari d'organització del PSOE andalús, Juan Cornejo.  

CONGRÉS ENCARA LLUNYÀ

Les dues visions s'enfrontaran sense pausa els pròxims mesos, fins a arribar al congrés del PSOE, que en principi, i malgrat les presses de Sánchez, no se celebrarà abans del maig o el juny. Depsprés d'abandonar l'escó per no haver de triar entre una abstenció que anava en contra del que havia defensat i un vot en contra que el col·locava en una situació de desacatament al partit, l'exlíder ja ha començat a assumir-ho.

Notícies relacionades

Sánchez es va reunir la setmana passada a Madrid amb diversos dels seus afins (la presidenta balear, Francina Armengol; el líder dels socialistes a Castella i LleóLuis Tudanca, i l'exportaveu al Senat, Óscar López, entre altres) per abordar una estratègia que li serveixi per recuperar la secretaria general. La conclusió general, assenyala un dels participants, és que havia de "pitjar el fre", cosa que significa, entre altres coses, no començar encara la seva anunciada campanya per les agrupacions socialistes i evitar entrevistes com la del 30 d'octubre passat a La Sexta, on al defensar que Catalunya és una nació i negar que Podem fos "populista" es va desdir de part dels missatges que havia defensat sent líder del PSOE.

Així que Sánchez, que té Patxi López com a clar competidor dins del sector del 'no és no', es prendrà a partir d'ara les coses amb més calma, una actitud en què coincideix amb Susana Díaz, l'altra probable contendent en la cursa pel control dels socialistes. La presidenta d'Andalusia vol que es calmin una mica les aigües internes per llançar la seva candidatura.