La guerra interna enfonsa el PSOE

1
Es llegeix en minuts

L'últim baròmetre del CIS mostra un panorama demolidor per al PSOE, convertit en tercera força política, sobrepassat per Podem, amb la meitat de vots que el PP i amb una caiguda de més de sis punts respecte a l'anterior sondeig amb intenció de vot, el del juliol, i de més de cinc en relació amb les eleccions del 26-J. La guerra interna dels socialistes és la principal raó de l'enfonsament, ja que el sondeig es va efectuar en els 10 dies posteriors a l'escandalós comitè federal de l'1 d'octubre, que va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez. La crisi socialista beneficia el PP i Podem, que guanyen dos punts cadascun.

Notícies relacionades

L'enquesta és anterior a la investidura de Mariano Rajoy amb l'abstenció socialista, per això és previsible que la divisió i els enfrontaments davant d'aquesta votació hagin accentuat encara més el descens. La divisió a les files socialistes es va apreciar també ahir en les reaccions al sondeig, uns reclamant la celebració immediata del congrés extraordinari i uns altres advocant per endarrerir-lo al màxim possible per pacificar el partit i elaborar un nou projecte abans d'elegir un líder.

Aquest dilema expressa en realitat la lluita pel poder al PSOE perquè a Pedro Sánchez i als seus seguidors els interessa un congrés ràpid per mantenir les seves opcions mentre que la gestora s'inclina pel contrari. Però el PSOE hauria de respondre a la pregunta de què ha de ser abans, un projecte sense líder o el líder amb un projecte.