Detinguda l'alcaldessa de Berga, acusada de delicte electoral per no despenjar una estelada

Montserrat Venturós, de la CUP, no es va presentar en dues ocasions a declarar davant el jutge de la localitat

El diputat anticapitalista Benet Salellas avisa que l'arrest "evidentment afecta la posició" del seu partit al Parlament

Montserrat Venturós, amb Benet Salellas, als jutjats de Berga, el mes d’abril passat. / EFE / SUSANNA SÁEZ

Montserrat Venturós, amb Benet Salellas, als jutjats de Berga, el mes d’abril passat.
Ladvocat de Montse Venturós, Benet Salellas, als jutjats de Berga
jgblanco36158247 berga 04 11 2016 concentracionj tras la detencion de la alca161104102527
jgblanco36158255 berga 04 11 2016 concentracionj tras la detencion de la alca161104102535

/

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest divendres a primera hora l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, de la CUP, per no haver comparegut en dues ocasions a declarar davant el jutjat d'instrucció número 1 de Berga. Venturós està acusada de delicte electoral per negar-se a despenjar l'estelada de l'ajuntament durant la jornada de les eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre. 

Segons ha confirmat Benet Salellas, els mossos, que van rebre ahir a la nit l'ordre judicial, s'han presentat vestits de paisà cap a les 07.30 del matí al domicili de Venturós i l'han detingut. L'han traslladat als jutjats de Berga, on el magistrat li prendrà declaració. Salellas ha denunciat el procediment que han seguit els agents: "S'ha buscat un moment en què estava sola, de matinada i al seu domicili. Mereixia un altre tracte per part dels Mossos".

Salellas també ha llançat un avís a Junts pel Sí. En declaracions a RAC-1, ha avisat que la detenció "evidentment afecta la posició" dels anticapitalistes a la Cambra catalana, on el mes de setembre passat van votar a favor de la qüestió de confiança qüestió de confiança de Carles Puigdemont i on el seu suport és crucial de cara a l'aprovació dels pressupostos per al 2017. Pel diputat, la Generalitat ha de deixar d'actuar en clau autonomista i amb por, i ha assenyalat que en un procés de desconnexió no s'ha de patir per la retirada de competències. "Si les competències les hem de tenir per detenir els nostres càrrecs electes que exerceixen mandats democràtics, és millor no tenir-les", ha insistit.

Des de la CUP, i via xarxes socials, s'ha convocat a les 09.0 hores una concentració davant els jutjats de Berga en suport de Venturós.

Els missatges de denúncia de la detenció de Venturós han començat a córrer per les xarxes. El dirigent de la CUP Quim Arrufat ha assenyalat que poques hores després d'haver-se constituït el nou Govern, "l'Estat s'ha posat en marxa".

El 17 d'octubre, l'alcaldessa va plantar per segona vegada un jutge de Berga que l'havia citat com a investigada per mantenir l'estelada a la façana del consistori durant les eleccions catalanes del 27-S i les generals del 20-D, en un acte que ella mateixa va qualificar de "desobedient". Tampoc es va presentar la primera vegada que la va citar el magistrat, el 5 d'abril.

L'Ajuntament de Berga va recolzar la decisió de l'alcaldessa argumentant que la seva decisió de fer cas omís dels requeriments de la Junta Electoral Central de retirar l'estelada responia "a la voluntat popular ja que es tracta d'un acord aprovat en el ple del 6 de setembre del 2012".

EL CAS DE JOAN COMA

Venturós no és la primera dirigent de la CUP que s'ha negat a comparèixer davant un jutge. El cas més recent és el de Joan Coma, el regidor de Vic imputat per incitar a la sedició que va plantar el 24 d'octubre el magistrat de l'Audiència Nacional que l'havia citat per prendre-li declaració. Coma va argumentar la plantada adduint que ell "obeïa consciència" i complia "mandat democràtic". "El futur del nostre poble no el decidirà un tribunal", va dir.

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno havia citat Coma com a investigat per incitar a la sedició amb la crida que va fer en un ple municipal a desobeir les resolucions del Tribunal Constitucional.

La part convergent del Govern ha advertit la CUP que no s'equivoqui d'enemic. "Els Mossos actuaven com a policia judicial i a les ordres del Jutjat d'Instrucció número 1. Ho han fet amb discreció, però s'ha de lamentar la judicialització", han assenyalat fonts d'Interior a aquest diari.

Notícies relacionades

La minoria republicana a l'Executiu ha constatat que els fets que han passat a Berga "tard o d'hora havien de passar", en referència a la imatge dels Mossos d'Esquadra detenint un càrrec electe, en el context del procés. Aquesta mateixa font d'ERC afegeix: "És una cosa que s'ha d'afrontar".

El diputat neoconvergent del Grup Mixt al Congrés Francesc Homs ha reforçat les tesis que emanen del Palau de la Generalitat amb un tuit en què adverteix als anticapitalistes que no s'equivoquin d'enemic.