Puigdemont demanarà els pròxims dies una reunió amb Rajoy per reclamar-li el referèndum

Munté anuncia que la Generalitat convocarà "com més aviat millor" una cimera de partits i entitats sobre la consulta

amonge35735446 el president de la generalitat  carles puigdemont  saludant 160930230329

amonge35735446 el president de la generalitat carles puigdemont saludant 160930230329 / Jordi Bedmar Pascual

1
Es llegeix en minuts

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha anunciat aquest dilluns que el president Carles Puigdemont té previst trucar "en els pròxims dies" (a finals d'aquesta setmana o principis de la que ve el president del Govern, Mariano Rajoy, amb la intenció, a més de felicitar-lo, de sol·licitar-li una reunió per demanar-li un referèndum pactat i abordar altres assumptes sobre polítiques socials o infraestructures que ja va posar sobre la taula en l'anterior entrevista que van mantenir.

No obstant, Munté no s'ha mostrat gaire optimista sobre el resultat de la reunió al criticar l'actitud del PP, que, ha afegit, fa "una apel·lació al diàleg però absolutament condicionat" a abordar únicament la qüestió del finançament. "Només es pot parlar del que ells volen; això no és diàleg, és imposició", ha lamentat en declaracions a TV-3.

La consellera també ha explicat que Puigdemont no té intenció d'assistir a la cimera de presidents autonòmics que vol convocar Rajoy i ha reiterat que la Generalitat, per la "mala experiència acumulada", tampoc "liderarà" la negociació per renovar el sistema de finançament.

Notícies relacionades

Sobre l'abstenció del PSOE que ha facilitat la investidura de Rajoy, Munté ha considerat que és "trist" i "difícil d'entendre". Segons ella, amb aquest gest els socialistes han "avalat" les polítiques del PP i, alhora, "han fallat amb el que} s'havien compromès amb el seu electorat, que era fer fora Rajoy, en un trist favor al sistema polític espanyol".

CIMERA SOBRE EL REFERÈNDUM

D'altra banda, Munté ha assegurat que la Generalitat té la intenció de convocar "com més aviat millor" una cimera de partits polítics i entitats socials per parlar del referèndum que Puigdemont vol celebrar el 2017 amb o sense l'aval de l'Executiu central. "Aquest és un Govern que treballa per a tothom. El que plantegem és que puguem votar i que tothom pugui tenir veu", ha afegit.

Pressupostos sense pujada d'IRPF

La Generalitat té previst tancar al novembre la negociació dels pressupostos de la Generalitat amb la CUP, uns comptes que, ha explicat Munté, no inclouran l'increment de l'IRPF que reclamen els anticapitalistes. "La pressió fiscal ja és excessiva en rendes altes i mitjanes", ha afegit, al mateix temps que ha confiat que la CUP estigui "al costat" del "mandat democràtic" en el qual es va reafirmar la majoria parlamentària en la qüestió de confiança.