Rajoy jura el seu càrrec de president del Govern davant el Rei

El president opta per la fórmula clàssica de jurar i ho fa davant un exemplar de la bíblia i un de la Constitució

Rajoy jura el càrrec de president davant el Rei. / EFE / ÁNGEL DIAZ / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha jurat aquest dilluns el seu càrrec de president del Govern davant el Rei. El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha exercit com a notari major del Regne, en un acte a la Zarzuela al qual han assistit totes les altes autoritats de l'Estat. Aquest pas implica que el candidat popular ja és president del Govern a tots els efectes, després que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) hagi publicat aquest dilluns el decret del seu nomenament.

Rajoy ha optat per la fórmula clàssica de "jurar", en comptes de "prometre", com ja va fer el 2011. El seu jurament ha tingut lloc al saló d'audiències del Palau de la Zarzuela, amb la mà dreta sobre un exemplar de la Constitució i l'esquerra sobre un altre de la Bíblia, i davant un crucifix.

Es tracta de la primera vegada que Felip VI oficia un acte d'aquesta naturalesa, mentre que per a Rajoy és la seva segona jura, un cop dissabte va ser investit pel Congrés per majoria simple, gràcies al vot favorable de C's i CC, i l'abstenció del PSOE, excepte 15 dels seus diputats. 

La fórmula de la jura va ser l'elegida per Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo i José María Aznar, mentre que Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero van optar per la promesa.

A l'acte hi han assistit la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el president del Senat, Pío García Escudero i els presidents del Tribunal Suprem i del Constitucional, Carlos Lesmes i Francisco Pérez de los Cobos respectivament. Després de l'acte, Rajoy i Felip VI han posat somrients davant la premsa i després tots els assistents han protagonitzat la foto de família i han entaulat una conversa relaxada.

EL DECRET I EL GOVERN 

El decret del seu nomenament va ser firmat aquest diumenge pel rei Felip VI i ratificat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que va ser l'encarregada de comunicar-li el resultat de la votació parlamentària.

Notícies relacionades

"Nomeno President del Govern Mariano Rajoy Brey, a qui el Congrés dels Diputats ha atorgat la seva confiança per majoria simple en segona votació, celebrada en la sessió del dia 29 d'octubre", diu el text del decret.

A partir d'aquest moment, Rajoy ha de nomenar nou Govern, però el cap de l'Executiu ja ha anunciat que es prendrà el seu temps i que no el donarà a conèixer fins dijous. El president ho comunicarà aquell dia en primer lloc al Rei, davant el qual juraran els seus càrrecs els ministres del seu nou Gabinet, previsiblement divendres.