EL POLS INDEPENDENTISTA

Vargas Llosa: "Una Catalunya independent seria un petit país molt marginal governat per fanàtics"

El premi Nobel peruà sosté que el nacionalisme català ha manipulat "els pitjors instints"

lmmarco35274833 el escritor mario vargas llosa durante el acto de recogida d160824124550

lmmarco35274833 el escritor mario vargas llosa durante el acto de recogida d160824124550 / GJB

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BERLÍN

El premi Nobel peruà Mario Vargas Llosa considera que una hipotètica Catalunya independent es convertiria en "un petit país molt menor, molt marginal i governat per fanàtics". Vargas Llosa no ha ocultat mai la seva hostilitat amb el nacionalisme català, però les seves declaracions tenen nous vols després de l'inici del procés independentista. La seva última opinió provocadora ve de Berlín, en una entrevista amb l'agència alemanya DPA amb motiu de la presentació de la traducció a l'alemany de la seva última novel·la, 'Cinco esquinas'. 

En aquesta entrevista, Vargas Llosa considera el seu escepticisme sobre les possibilitats que la independència de Catalunya es faci realitat. "Jo no crec que es materialitzi la ruptura. El nacionalisme és un anacronisme. Justament en aquesta època, justament a Europa, on s'està construint una Europa sense fronteres”, ha sostingut l'escriptor.

"LA CRIDA DE LA TRIBU", "ELS PITJORS INSTINTS..."

Notícies relacionades

L'escriptor llatinoamericà nacionalitzat espanyol ha emmarcat el nacionalisme català en el si d'altres moviments de resistència a la integració europea. "La idea d'una revolució tan gran com és la integració europea fa que la crida de la tribu sigui molt forta i sorgeixin aquests moviments nacionalistes, que són creacions molt artificials, apel·lant als pitjors instints, apel·lant a la demagògia, i aquest és el fenomen de Catalunya”.

Vargas Llosa ha tornat a recordar la seva nostàlgia amb la realitat de la Barcelona que va conèixer, durant el franquisme. Segons l'escriptor, en aquell moment el nacionalisme era "insignificant, era considerat un moviment reaccionari, de nostàlgics del passat”.