El silenci de Sánchez desanima els defensors de mantenir el 'no'

L'exsecretari general dubta què fer i renuncia a liderar el rebuig a Rajoy

El PSOE exigeix en una carta a tots els seus diputats que s'abstinguin en bloc

Sánchez, als periodistes a l’arribar al Congrés: ’Us he trobat a faltar’. / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Des que es va veure forçat a abandonar el lideratge del PSOE, l’1 d’octubre passat, Pedro Sánchez s’ha instal·lat en el silenci, sense assistir a les cites del seu partit. No va participar al comitè federal de diumenge passat, que va aprovar la controvertida abstenció en la segona votació de la investidura de Mariano Rajoy, cosa que li critiquen alguns dels seus afins. L’exsecretari general tampoc ha aclarit si mantindrà el seu rebuig a la continuïtat del president en funcions o acatarà el mandat de la direcció del seu partit. Sánchez dubte sobre què fer, i amb la seva actitud està desanimant els diputats socialistes disposats a des-obeir i mantenir el vot en contra de Rajoy.

«Sánchez ha d’anar a la sessió d’investidura i votar-hi en contra. És la seva única possibilitat de tornar a ser el líder del PSOE. Si no, el seu projecte s’esvairà. Hi ha d’anar i assumir-ne les conseqüències. Si ho fa, arrossegarà altres parlamentaris a votar també en contra. Podríem ser 25 o 30», explica un diputat que li ha donat suport des del principi.

DÍSCOLS / El grup de díscols és integrat per no més d’una quinzena de parlamentaris, incloent-hi els set del PSC. Susana Sumelzo, Odón Elorza, Margarita Robles i Zaida Cantera (aquestes dues últimes sense carnet del PSOE) han deixat clar que des-obeiran l’ordre del comitè federal. Pilar Cancela, Rocío de Frutos, Sofía Hernanz i Pere Joan Pons es donen per probables.

«Anant cap al Congrés. Demà votaré no a Mariano Rajoy juntament amb els meus companys», va escriure Sánchez a Twitter ahir, poc abans del discurs del líder del PP. El missatge va crear una enorme expectació, però no va aclarir res: tots els diputats socialistes hi votaran en contra aquest dijous. La clau és què farà Sánchez dissabte, durant la segona votació, en la qual el seu partit li ordena que s’abstingui.

A l’arribar al pati del Congrés hi havia més càmeres enfocant-lo que el març passat, quan es va presentar a la seva pròpia investidura. Sánchez va repetir el missatge. «Vinc a sentir Rajoy i demà votaré no», va dir.

«¿I dissabte?», li van preguntar. «Dissabte serà un altre dia», va contestar.

SORTIDES / Cap de les sortides és senzilla per a l’exsecretari general. Si s’absté, aniria en contra del que sempre ha defensat. Si es presenta al seu escó i manté el seu rebuig a Rajoy, estaria trencant la disciplina de vot, per la qual hauria de vetllar com a secretari general. Si opta per absentar-se, seria acusat de posar-se d’esquena i deixar sols aquells que el continuen defensant.

I si decideix renunciar al seu escó, com segons algunes fonts es plantegen, les seves possibilitats de tornar a obtenir el comandament del partit serien menors, ja que no podria exercir al Congrés el lideratge de l’oposició.

Tant el PSC com Sánchez mateix podrien tenir una via d’escapament si l’abstenció fos mínima, de només 11 diputats, la quantitat indispensable perquè la legislatura comenci a caminar, com dilluns van reclamar vuit barons. Però ni la gestora del PSOE, presidida per l’asturià Javier Fernández, ni sobretot federacions tan importants com Andalusia estan en aquesta línia.

L’última prova es troba en la carta que ahir va enviar el portaveu i president del grup parlamentari socialista, Antonio Hernando, a tots els diputats. Hernando va ser un dels més contundents defensors del rebuig a Rajoy. L’abstenció, va dir al juliol, faria perdre al PSOE «tota la seva credibilitat». Però ara ha canviat de bàndol, i fins i tot serà qui defensi des de la tribuna del Congrés la necessitat que Rajoy continuï.

Notícies relacionades

«No correspon al grup [parlamentari] la competència per decidir sobre el sentit del vot», assenyala l’escrit, avançat per aquest diari, que va generar malestar i també exclou la possibilitat que els diputats votin «en consciència». Aquesta va ser l’ordre que es va traslladar després, durant la reunió dels representants socialistes, en la qual Meritxell Batet va demanar al PSOE «comprensió» envers l’anunciat desacatament del PSC i que això no suposi la ruptura del marc de relacions entre els dos partits, i que es deixi els socialistes catalans sense vot als òrgans del PSOE.

CONGRÉS / Sánchez tampoc es va presentar a aquesta cita. Alguns dels seus defensors creuen que l’exigència d’una abstenció en bloc dels 84 diputats socialistes té molt a veure amb ell. Per una banda, tindria la pretensió de col·locar Sánchez i els seus afins en un «carreró sense sortida». Per l’altra, que el PSC no pogués participar en el congrés que el PSOE celebrarà l’any que ve, aplanant d’aquesta manera el camí de la presidenta andalusa Susana Díaz fins a la secretaria general.