EL DILEMA DEL SOCIALISME

El PSOE dóna per fet que l'abstenció guanyarà amb amplitud

El comitè federal socialista votarà diumenge si permet la continuïtat de Rajoy o no

La majoria dels afins a Sánchez es comprometen a mantenir la disciplina de vot

Fernández: Hem de triar entre abstenció o terceres eleccions. / JUAN MANUEL PRATS / Vídeo ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’abstenció del PSOE cada dia és més a prop. La qüestió ja no és tant si el partit optarà per facilitar la continuïtat de Mariano Rajoy o si mantindrà el seu rebuig sinó per quantes abstencions s’imposarà la primera opció i quines fractures comportarà, sobretot entre les bases, un tràngol tan amarg. Tots els dirigents, els afins i els contraris al dimissionari Pedro Sánchez, ja donen per fet que tirarà endavant amb certa amplitud.

Els gairebé 250 membres del comitè federal, màxim òrgan del partit, es reuniran aquest diumenge. L’ordre del dia de la cita només recull un punt: «Debat i votació de la posició política davant el procés d’investidura». La votació serà a mà alçada i l’abstenció, coincideixen els consultats, tirarà endavant per un marge una mica superior al de l’últim comitè federal, quan els contraris a Sánchez van aconseguir 132 vots en contra del congrés que proposava el fins llavors secretari general, que va obtenir 107 vots.

A partir d’aquí, tot pot anar rodat. Dilluns i dimarts de la setmana que ve el Rei rebrà els líders dels partits. Dimecres, en principi, Rajoy efectuarà el seu discurs d’investidura. Un dia més tard tindrà lloc la primera votació al Congrés, que no tirarà endavant ja que el candidat necessita majoria absoluta. La segona, sempre segons aquest esquema temptatiu, serà dissabte. Tan sols es necessitaria majoria simple (més vots a favor que en contra) i n’hi hauria prou amb l’abstenció d’11 dels 84 diputats socialistes.

L’OBEDIÈNCIA

Però si l’opció de facilitar la continuïtat del PP per evitar les terceres eleccions tira endavant en el comitè federal, tampoc s’espera una gran divisió en el vot dels parlamentaris socialistes. Els defensors de Sánchez continuen apostant pel 'no' a Rajoy, però alguns dels més destacats membres d’aquest sector, com Adriana Lastra i César Luena, van deixar clar aquest dimarts que no pensen trencar la disciplina. «Si hi ha abstenció, es complirà», va dir l’exsecretari d’organització.

El bàndol dels díscols pot estar integrat únicament pels set parlamentaris del PSC (el seu líder, Miquel Iceta, manté que hi votaran en contra decideixi el que decideixi el comitè federal) i per diputades com Susana Sumelzo i Margarita Robles.

També s’ha de veure què farà el mateix Sánchez, sempre que assisteixi a l’intent d’investidura de Rajoy. Des que es va veure obligat a dimitir l’1 d’octubre passat, l’exsecretari general no ha fet cap aparició pública (el seu entorn explica que està en un procés de «reflexió»), i aquest dimarts tampoc va participar en la trobada del grup parlamentari socialista.

Javier Fernández

PRESIDENT DE LA GESTORA DEL PSOE

"L'edifici del PSOE està molt fet malbé, però conservem el solar"

Notícies relacionades

Celebrada un dia després que el poderós PSOE andalús defensés per primera vegada l’abstenció, la cita també va servir perquè el partit aprofundís en la seva aposta per facilitar la reelecció de Rajoy. Tan sols tres dels 17 diputats i senadors que van demanar la paraula van defensar mantenir el rebuig al líder del PP: Robles, Odón Elorza i el català Marc Lamuà, que va assenyalar que «el PSC no pot donar suport a qui ha alimentat el frontisme i la confrontació». La resta d’intervinents, des d’Eduardo Madina fins a Vicente Álvarez Areces (nou portaveu al Senat) es van inclinar de manera més o menys clara per l’abstenció, segons fonts presents en la reunió.

També ho va fer Javier Fernández en el seu discurs en obert. El president de la gestora que pilotarà el PSOE fins al seu pròxim congrés (no està previst que tingui lloc fins a començaments del 2017, com a molt aviat) va evitar demanar als diputats que s’abstinguin davant Rajoy, ja que encara no s’ha celebrat el comitè federal destinat a aprovar aquesta decisió, però va defensar, com a «mal menor» i davant l’absència d’«alternatives», aquesta opció. «L’edifici del PSOE està molt fet malbé, però conservem el solar», va sentenciar Fernández.