DEBAT DE POLÍTICA GENERAL AL PARLAMENT

Puigdemont promet aplicar el pla de xoc social previst en els comptes del 2016

El president reclama als grups que "no posin més dificultats del compte"

Fixa com a objectiu un salari mínim de 1.000 euros i la creació de 7.000 llocs de treball públics

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha iniciat aquest dimecres el debat de política general demanant als grups un esforç d'entesa malgrat les diferències. "Que en el que estem d'acord no posem més dificultats del compte i busquem l'entesa abans que la confrontació", ha apuntat.

El primer que ha volgut indicar en la seva intervenció és que els "compromisos" del Govern s'han de "traslladar als pressupostos" per ser realitat. Dos missatges dirigits, entre altres, als diputats de la CUP, formació que la setmana passada va recolzar el president en la qüestió de confiançaqüestió de confiança plantejada per ell mateix al no haver pogut aprovar els comptes del 2016.

PLA DE XOC SOCIAL I VIVENDA

Puigdemont ha insistit en diferents moments en la necessitat que Catalunya disposi d'un Estat propi per poder invertir el que sigui necessari en qüestions com la política social. En aquesta matèria ha promès les mateixes mesures anunciades com a "pla de xoc" en el pressupost del 2016 i que va vetar la CUP. "Més beneficiats de la renda mínima, més places residencials d'atenció a les persones grans i amb discapacitat, més atenció domiciliària a 6.500 persones dependents, supressió de les taxes del document d'arrelament per als immigrants, més recursos per al treball protegit i la inserció sociolaboral, més dotació contra la pobresa infantil, 10 milions per a pobresa energètica, 10 milions per a projectes de cohesió de barris, ampliació de la tarifa soical del cànon de l'aigua per a 42.000 llars".

També ha dit que les mesures aprovades com a conseqüència del ple de la pobresa requereixen uns pressupostos aprovats per a la seva implantació. I en matèria de vivenda s'ha felicitat per la nova llei de protecció de la vivenda social després del veto del Constitucional. Ha defensat la lluita contra els desnonaments i contra la pobresa energètica, i ha afirmat que "el compromís és evitar el tall dels subministraments" de les persones vulnerables. Ha anunciat un acord amb 13 empreses subministradores d'aigua, no ha citat les empreses subministradores d'electricitat o gas. S'ha felicitat d'haver parat els 3.700 desnonaments evitats anualment i de disposar de "prop de 30.000 vivendes destinades al fons de vivendes de lloguer".

CRÍTICA IMPLÍCITA A LA REFORMA LABORAL

Puigdemont ha desgranat en 10 punts les accions del seu Govern des que va prendre possessió a principis del mes de gener, en un to més aviat tècnic i felicitant-se per indicadors en assumptes com l'educació, la creació d'empreses, la internacionalització o la política d'ocupació. En aquest sentit, ha mostrat la seva satisfacció per les xifres globals perquè marquen una "reducció intensa de l'atur". "La contractació ha pujat per sobre del global espanyol. L'afiliació a la Seguretat Social ha augmentat", ha afegit, abans d'admetre que "l'atur entre els joves segueix sent molt elevat, així com el de llarga durada i més grans de 55 anys i la temporalitat".

Puigdemont ha reconegut que l'actual marc laboral és una de les causes de les dificultats de les condicions laborals. En aquest sentit, ha apostat per un marc laboral propi que generi, entre altres qüestions, un salari mínim de 1.000 euros. I que garanteixi "la simplificació contractual, la promoció de l'estabilitat laboral, un tracte més equitatiu entre indefinits i temporals i un salari mínim que permeti nivells de benestar" suficients i eviti l'exclusió social. I s'ha felicitat per la sentència de la UE que reclama equiparar les indemnitzacions per acomiadament entre els interins i la resta d'empleats.

Notícies relacionades

El president també ha promès avançar cap a l'agència tributària pròpia, amb "sistemes informàtics més eficients" perquè es gestionin tots els impostos generats pels catalans.

INVERSIÓ EDUCATIVA

En matèria educativa, Puigdemont s'ha congratulat per la reducció dels indicadors d'abandonament escolar i de la millora del coneixement de les competències bàsiques i ha defensat que, malgrat no disposar de pressupostos, s'han fet inversions en "centres educatius d'alta complexitat i s'ha reforçat l'escola inclusiva i revisat els criteris sobre les beques de menjador". "Hem augmentat un 70% els recursos destinats". I ha assegurat que les competències lingüístiques s'han garantit davant la "propaganda". Segons ha explicat, la mitjana de coneixement del castellà a Catalunya és superior a la mitjana espanyola. Una referència implícita a les tesis de Ciutadans.

 

  / JULIO CARBÓ