Barberá passa al grup mixt del Senat, del qual serà portaveu per torns

El PSOE estudia fórmules per cessar-la temporalment com a senadora i es persona en la causa del Suprem

Podem i ERC demanen que deixi cobrar si s'absenta reiteradament

2
Es llegeix en minuts

Després de comunicar formalment dilluns la seva baixa de militància al PP i al Senat, la Mesa de la Cambra alta ha incorporat aquest dimarts Rita Barberá al grup mixt, del qual formarà part amb normalitat i farà el càrrec de portaveu durant un mes per torn i en una comissió.

Així ho ha explicat aquest dimarts el portaveu del grup, el parlamentari de Ciutadans Xavier Alegre, que ha convocat una reunió dels senadors del mixt per a la setmana que ve, incloent-hi l'exalcaldessa de València.

Alegre ha assegurat que encara no ha parlat amb la parlamentària però que s'incorporarà a les seves noves funcions amb normalitat, se li assignarà escó en el ple, despatx i funcions. Serà vocal i portaveu en una comissió i també portaveu del grup al Senat quan ho hagin sigut almenys una vegada els actuals membres. Si la legislatura continua, això serà entre el juny i el juliol de l'any que ve.

Barberá, que compartirà grup parlamentari amb els senadors del CDC, Ciutadans, Compromís, UPN, Fòrum Astúries, EH Bildu, Agrupación Herreña Independiente, Coalició Canària, Nova Canària i l'Agrupació Socialista Gomera, s'embutxacarà gairebé cada mes al voltant de 7.000 euros i si finalment ostenta el càrrec de portaveu en una comissió, ingressaria un complement salarial de 1.000 euros més al mes.

ELS INTENTS PERQUÈ DEIXI L'ESCÓ

Fa just una setmana, el Tribunal Suprem va deixar a un pas de la imputació Barberá pel presumpte delicte de blanqueig de capitals i va designar instructor de la causa. L'obertura d'una investigació penal va iniciar una dura negociació entre el PP i Barberá que va acabar dimecres passat amb la baixa voluntària de militància de l'exalcaldessa però no amb la seva renúncia al Senat, al qual, segons l'oposició, s'aferra per continuar aforada

Per mirar d'impedir-ho, el PSOE ha encarregat un informe jurídic per tal d'estudiar les possibles fórmules per provocar el cessament temporal de la seva activitat parlamentària. Si bé, per aconseguir-ho és necessari que el Suprem sol·liciti el suplicatori preceptiu a la Cambra alta, per poder iniciar la investigació i que sigui concedit; pas que encara no ha fet l'instructor de la causa, l'exfiscal general de l'Estat, Cándido Conde Pumpido.

Així mateix, el cessament de Barberá requeriria ser aprovat per majoria absoluta i encara que el PP al País Valencià s'ha sumat a una iniciativa per sol·licitar-li a la parlamentària l'escó (per designació autonòmica), s'ha de veure si els populars votarien a favor de la proposta socialista per apartar contra la seva voluntat Barberá, després que la secretària general, Dolores de Cospedal, i altres càrrecs defensin públicament la seva presumpció d'innocència. De fet, aquest dimarts el vicepresident del Senat, el popular Pedro Sanz, ha criticat l'oposició per convertir-se en "justiciera" i tractar arberá de manera diferent de la d'altres senadors imputats.

Tot i així, el portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, ha reiterat que el seu partit està buscant fórmules possibles per intentar la suspensió cautelar de Barberá, així com que el seu partit ha sol·licitat personar-se com a acusació particular en el cas que investiga el Suprem.

Per acabar, ha avançat que presentaran una moció per tornar a debatre en el ple de la setmana que ve l'eliminació dels aforaments, una iniciativa que amb un govern en funcions no té recorregut però servirà perquè el PP es retrati. 

LA RETIRADA DEL SALARI

Notícies relacionades

Podem, per la seva banda, va plantejar en la reunió de la Junta de Portaveus que la valenciana sigui suspesa de salari en cas d'"inexistència en el lloc de treball". A aquesta proposta també s'hi ha adherit ERC, a l'entendre que és "inadmissible" que es pagui a algú que no va regularment a treballar.

Per part de Ciutadans, Albert Rivera ha insistit que es busquin mecanismes perquè els "trànsfugues" com Barberá tornin el seu escó.