LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Anticorrupció demana 6 anys de presó per a Griñán per malversació en el cas dels ERO d'Andalusia

Per a Chaves se sol·liciten 10 anys d'inhabilitació per prevaricació

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

L'expresident de la Junta d'Andalusia i exdirigent del PSOE José Antonio Griñán s'enfronta a una pena de 6 anys de presó i 30 d'inhabilitació per a càrrec públic per un delicte continuat de malversació i un altre de prevaricació en el cas dels ERO fraudulentsERO fraudulents pagats amb diner públic, segons la petició de la Fiscalia Anticorrupció remesa avui al jutjat instructor. Per al seu antecessor en el càrrec, el també socialista Manuel Chaves, es demanen 10 anys d'inhabilitació per prevaricació.

Notícies relacionades

La petició de pena per a Griñán es produeix pel seu exercici com a conseller d'Hisenda de la Junta d'Andalusia, i responsable últim de les modificacions pressupostàries que van permetre engreixar la partida 31-L amb què es pagaven de forma discrecional i opaca les ajudes sociolaborals i a empreses en crisi. L'escrit de petició del fiscal suposa tot un revés per a la cúpula socialista que va dirigir Andalusia durant gairebé dues dècades, ja que tant a la Junta d'Andalusia com entre les files socialistes es donava per fet que tot era una qüestió d'interpretació de la norma i el cas no aniria més enllà. De fet, tots dos van negar qualsevol irregularitat i van minimitzar el cas quan van ser citats a declarar tant al Tribunal Suprem en qualitat d'aforats com al jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, on va ser remesa la causa després de la renúncia de tots dos als seus escons a les Corts generals a causa de la seva imputació.

 A més dels expresidents, el ministeri públic demana vuit anys de presó per a tres exconsellers andalusos, José Antonio Viera, Antonio Fernández i Francisco Vallejo, pel delicte continuat de malversació, i sis anys per a una altra exconsellera, Carmen Martínez Aguayo, pel mateix delicte. La petició del fiscal inclou a més la devolució a les arques públiques dels diners destinats a pagar aquestes ajudes entre el 2000 i el 2010.