TENSIONS EN LES FILES SOCIALISTES

Els crítics del PSOE surten en tromba a qüestionar el 'no' de Sánchez

Díaz, Rubalcaba i Madina recolzen el president extremeny, que demana un comitè federal

La presidenta andalusa insisteix que 85 diputats no són suficients per governar

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

final de la treva. L’entorn de Pedro Sánchez es preava després de la investidura fallida de Mariano Rajoy que cap dels crítics al secretari general del partit socialista havia sortit finalment a qüestionar el rebuig al candidat popular. Insistien que les queixes eren de baix voltatge, que només corrien en el rum-rum de les converses informals però que, en públic, no hi havia cap petició greu que enjudiciés la decisió del secretari general. Ho van llegir com un triomf.

Ahir, no obstant, els barons que plantegen una abstenció van sortir en tromba a deixar clar que el silenci s’ha acabat i a defensar el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que ha mostrat el dissentiment més obert amb la direcció i reclama una reunió del comitè federal per aprovar una nova resolució política que faciliti la reelecció de Rajoy per evitar terceres eleccions.

«Cada vegada que un obre la boca se’l mengen», es va queixar Vara, fart que l’assenyalin. La seva protesta va desencadenar un nou incendi, esperonat per una campanya sincronitzada en què altres dirigents crítics van sortir a donar-li suport de seguida i a deixar clar que l’estadi de pau relativa s’ha acabat.

LA PRIMERA / La primera a arremangar-se, la presidenta andalusa. Susana Díaz va trencar el seu llarg silenci estival i va advertir a Sánchez que «amb 85 escons no es pot governar». Va insistir que l’aposta dels socialistes passa per assumir que Rajoy repetirà en la presidència, mentre que al PSOE li toca fer «una oposició útil».

No es va limitar a enviar aquest missatge. A més a més, a les xarxes socials va transmetre el seu suport al baró extremeny, en un missatge retuitejat pels crítics. Entre ells, el diputat Eduardo Madina –que va competir per aconseguir la secretaria general contra Sánchez– i també el regidor madrileny Antonio Miguel Carmona.

Notícies relacionades

L’anterior secretari general, Alfredo Pérez-Rubalcaba, va expressar a Facebook el seu disgust pels desqualificatius que ha rebut Vara al plantejar a Sánchez la necessitat  que el PSOE s’abstingui. Subratlla el dret a opinar de l’extremeny i defensa que «el que no es pot fer és insultar-lo, faltar-li al respecte, atribuir-li fosques intencions, fins i tot desmesurades ambicions».

Des de l’entorn de Sánchez la resposta continua sent la mateixa: el comitè federal se celebrarà després de les eleccions basques i gallegues perquè és preceptiu. I si els díscols volen una nova resolució que obligui Sánchez a transitar del no a l’abstenció, el nucli dur els desafia  que reuneixin un terç de les firmes d’aquest comitè i forcin la seva convocatòria, possibilitat recollida en el reglament intern del partit. Els crítics prefereixen evitar un tràmit tan bel·licós i volen que sigui la direcció qui ho faci. En un míting a Ourense, Sánchez va reiterar ahir mateix que el PSOE dirà «una i mil vegades no a Rajoy».