LA INGOVERNABILITAT D'ESPANYA

Nou dard de Susana Díaz a Pedro Sánchez: "Amb 85 diputats no es pot governar"

La presidenta andalusa no aclareix si el PSOE s'hauria de plantejar l'abstenció a un govern del PP

jrico35495564 gra142  huelva  12 09 2016   la presidenta de la junta de an160914130457

jrico35495564 gra142 huelva 12 09 2016 la presidenta de la junta de an160914130457 / Julian Perez

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La presidenta de la Junta d'AndalusiaSusana Díaz, ha trencat el seu silenci sobre la situació nacional per deixar clares dues coses: que el PSOE no pot encapçalar un govern amb 85 escons, i per tant el seu paper en la pròxima legislatura és fer una "oposició útil", i que els últims escàndols del PP, amb la investigació a l'exalcaldessa de València Rita Barberá i el frustrat nomenament de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria, invaliden Mariano Rajoy per ser president del Govern. Així s'afegia a la petició formulada fa una setmana pel seu partit d'un pas enrere del líder del PP per desbloquejar la investidura. "No sé què espera aquest home per prendre decisions i fer un favor a aquest país", ha llançat la baronessa socialista, que li ha retret que segueixi "governant per als seus amics".

Segons els socialistes andalusos, els casos Barberá i Soria han sigut la punta a quatre anys de retallades i escàndols de corrupció. "És una vergonya", ha assegurat Díaz, per a qui la situació s'ha tornat "insuportable" i força Rajoy a "moure fitxa" perquè "no pot seguir governant". I ha anat a més. "Si el president del Govern no se n'ha adonat després d'haver escoltat el Congrés, que escolti una miqueta el carrer, perquè els ciutadans estan avergonyits i n'estan farts", ha dit, i ha insistit que "Espanya no es mereix això". "Al carrer hi ha un clam i si el president no s'ha adonat que no pot seguir governant d'aquesta manera, doncs és l'únic d'Espanya que no se n'ha adonat", ha insistit.

PARAULES CALCULADES

Díaz es pronunciava així durant una visita a un centre de gent gran a Sevilla. La primera vegada que parlava després d'un estiu en què ha optat per mantenir un perfil més que pla per evitar crítiques sobre la seva pugna amb la direcció federal del PSOE i els seus gestos de moure-li la cadira al secretari general, Pedro Sánchez. Com a màxim, en la reobertura del curs polític andalús s'havia limitat a expressar el seu desig que hi hagués un Govern a Espanya com més aviat millor, i deixava al seu número dos en el partit la tasca de llançar el globus sonda que una marxa de Rajoy contribuiria a aplanar el camí de la investidura. No perquè el PSOE s'hagués d'abstenir amb aquest pas enrere, sinó perquè la seva retirada afavoriria el diàleg amb altres formacions, segons va dir llavors el secretari d'organització dels socialistes andalusos, Juan Cornejo.

Notícies relacionades

Ara, però, la secretària general del PSOE andalús s'ha mostrat més contundent, encara que sense demanar de forma clara aquest pas enrere del líder del PP, sobre qui ha carregat tot el pes del bloqueig institucional perquè "no tothom té el mateix grau de responsabilitat". I respecte a la posició del PSOE, el seu plantejament no s'ha mogut gens ni mica. "Amb 85 escons no es pot governar aquest país i s'ha de fer una oposició útil", així tancava el pas una vegada més a qualsevol intent del seu secretari general d'explorar acords amb altres formacions per a un govern de canvi.

"FRATERNITAT INTERNA" AL PSOE

Els socialistes andalusos defensen un comitè director del partit després de les eleccions basques i gallegues. En aquest sentit, i encara que no s'ha pronunciat clarament, Díaz ha augurat que en els pròxims mesos hi haurà "molt de debat" entre els socialistes, "perquè al PSOE no li anirà bé si a Espanya no li va bé". Preguntada sobre les manifestacions del seu homòleg extremeny, Guillermo Fernández Vara, deixant clara la incomunicació del secretari general del PSOE amb els barons autonòmics, ha defensat  que al PSOE hi ha "molta fraternitat" i que "per sobre de les discrepàncies ens uneix l'interès" per Espanya i perquè la gent visqui millor. "I vull que això es faci sempre amb fraternitat i debat", ha afegit, però ha eludit donar una resposta al que hauria de fer Sánchez. "El que hagi d'aportar ho faré en els òrganos del partit, em permetreu que els debats del PSOE els tingui dins del PSOE".