El Govern central avisa que "caurà tot el pes de la llei" sobre qui convoqui un referèndum

"Mai serà possible" fer una consulta pactada, adverteix Catalá a Puigdemont

 

  / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La primera reacció del Govern central a la Diada i a les apel·lacions de president a la celebració d'un referèndum ha arribat aquest dilluns a través del ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, que ha replicat a Carles Puigdemont que la consulta independentista, ja sigui pactada o no, és il·legal i que, per tant, caurà "tot el pes de la llei" sobre qui cometi qualsevol irregularitat en aquest sentit.

"Una consulta pactada no existeix en el nostre ordenament jurídic. La clau està en la sobirania nacional, que resideix en tots els espanyols, no només en una part", ha afirmat Catalá, en declaracions a RNE recollides per Europa Press, després que Puigdemont parlés diumenge de referèndum pactat com a solució al problema català.

"Mai serà possible, amb la Constitució actual, que una part decideixi el que vol ser. Ho decidim tots. Puigdemont no té capacitat per fer el que ell consideri; tots estem sotmesos a les regles del joc", ha subratllat.

El ministre en funcions ha assegurat que "a Catalunya es compleixen les sentències i les lleis", ja que és "una comunitat autònoma més on les lleis estan vigents". Per això, ha assenyalat que "els responsables polítics han d'acatar les lleis" i que, quan no ho fan, "n'han d'assumir les conseqüències".

L'INDEPENDENTISME NO CREIX

Per Catalá, la manifestació de la DiadaDiada demostra que "el moviment independentista català està molt present", però també que en l'últim any "no hi ha hagut cap increment singular" del suport ciutadà, que "no sembla que estigui creixent".

El responsable de Justícia ha dit que de moment no li consta que la fiscalia hagi iniciat cap actuació contra la crema d'algunes banderes i fotos del Rei que es va produir en la manifestació de l'esquerra independentista i anticapitalista.

No obstant, ha indicat que "no serà difícil actuar" en aquest sentit, ja que hi ha imatges disponibles, de manera que "si s'acredita delicte i s'identifica els autors", es podran prendre mesures.

El ministre considera que, per a aquest tipus de delictes, no s'ha de tenir "més tolerància que amb altres" com els relacionats amb el trànsit. "Quan algú comet injúries contra determinats símbols, té una responsabilitat", ha advertit.

NO CREU QUE FORCADELL VAGI A LA PRESÓ

Notícies relacionades

A la pregunta de si creu que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podria ser condemnada a la presó, Catalá ha remarcat que al delicte de desobediència pel qual podria ser jutjada per la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent no li correspon pena de presó.

Això sí, ha volgut deixar clar que "qualsevol que comet una irregularitat té una responsabilitat", cosa que significa que si Forcadell ha comès alguna "activitat il·lícita, haurà d'assumir la seva responsabilitat, la que correspongui segons el delicte".