CONCLAVE A LES FILES SOCIALISTES

Parlon es postula per liderar el PSC sense descartar un pacte amb Iceta

L'alcaldessa de Santa Coloma presenta la seva candidatura amb el suport d'un centenar de dirigents i alcaldes

abertran35429316 santa coloma de gramanet  08 09 2016   politica  nuria parlo160908131916

abertran35429316 santa coloma de gramanet 08 09 2016 politica nuria parlo160908131916

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Núria Parlon ha llançat aquest dijous la seva candidatura a la direcció del PSC amb una exhibició de múscul. Un centenar de dirigents, alcaldes i càrrecs del partit han acompanyat l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet en l'inici de la seva batalla amb l'actual primer secretari, Miquel Iceta, que de moment manté la seva intenció de concórrer també a les primàries del pròxim 15 d'octubre. No obstant, la regidora, que ara mateix és la número dos d'Iceta al PSC, ha deixat entreveure que tots dos podrien unir-se en una mateixa candidatura en les pròximes setmanes i ha allargat la mà al seu cap de files per "liderar conjuntament" el partit.

"Les primàries no han de servir per dividir el partit, sinó per enfortir-lo. Iceta és una persona imprescindible al PSC i és molt possible que puguem forjar una candidatura conjunta. Segur que sabrem trobar la millor manera d'enfortir el partit", ha assegurat l'actual viceprimera secretària dels socialistes durant una roda de premsa a Santa Coloma, en què ha suggerit que Iceta i ella podrien acabar formant una "bicefàlia complementària". Aquesta compatibilitat es podria traduir en un nou organigrama de la cúpula del partit perquè tots dos poguessin repartir-se el poder executiu.

Cal ressenyar que Parlon no és diputada al Parlament, per la qual cosa el pes de la feina d'oposició al Govern a la Cambra catalana el seguiria comandant Iceta, encara que l'alcaldessa seria 'de facto' la futura candidata del PSC a les eleccions autonòmiques.

SUPORTS TRANSVERSALS

Parlon compta, per exemple, amb el suport dels alcaldes Jordi Ballart (Terrassa), Antoni Poveda (Sant Joan Despí) i Juli Fernández (Palafrugell i primer secretari del PSC de les comarques de Girona), Sergi Mingote (Parets del Vallès), Xavier Amor (Pineda de Mar), Lluïsa Moret (Sant Boi de Llobregat), Eduard Rivas (Esparreguera), Raquel Sánchez (Gavà), Amador Marquès (Bossòst), Josep Perpinyà (Sant Just Desvern), Ignasi Giménez (Castellar del Vallès) o Xavier Vilamala (Sant Hipòlit de Voltregà).

També avalen la seva candidatura l'eurodiputat Javi López; els exdiputats al Congrés Francesc VallèsÀlex Sáez i Mònica Lafuente; i la diputada al Parlament Alícia Romero. Amb aquesta fotografia, Parlon ha volgut mostrar que els seus suports en el partit traspassen les fronteres de l'àrea metropolitana de Barcelona, encara que també és cert que, de moment, entre els suports públics de la precandidata hi ha pocs noms procedents de la totpoderosa federació socialista del Baix Llobregat. Parlon ha contactat, per exemple, amb els alcaldes de l'Hospitalet i Cornellà, Núria Marín i Antonio Balmón, que per ara no s'han pronunciat públicament sobre el congrés.

ESTIU DE CONTACTES

Durant aquest estiu, Parlon s'ha mogut amb profusió recollint suports al PSC, entre els que consideren que, pel seu discurs marcadament d'esquerres i la seva joventut (42 anys), és la persona ideal per conduir la renovació en les files d'un partit que ha anat perdent suport electoral. Creuen que l'alcaldessa, que va votar contra l'acord del PSOE amb Ciutadans, representa una esquerra creïble que podria fer front a Ada Colau i els seus puixants comuns. La seva candidatura tindria el vistiplau de la majoria de les famílies socialistes i, especialment, dels sectors més joves de la formació. 

Des de la direcció del PSOE també es veu amb bons ulls l'alcaldessa, responsable de polítiques socials en el 'Govern a l'ombra' que va idear Pedro Sánchez.

Podria haver saltat a la direcció el 2014 però finalment va descartar ser la successora de Pere Navarro que va dimitir després de només dos anys i mig al capdavant del partit i dues ensopegades electorals. Després de la renúncia de la candidata de consens de la vella guàrdia i els sectors renovadors, va deixar al veterà Iceta la complexa missió de liderar la nau socialista en unes aigües mogudes. Amb el partit dividit per un dret a decidir que va abandonar amb un brusc cop de timó i amb el 'colauisme' acabat de néixer menjant-li espai electoral, el PSC ha intentat en aquests dos turbulents anys treure aigua en quatre conteses electorals (autonòmiques, municipals i dues generals) en què la sagnia electoral no ha cessat. 

CONGRÉS MOGUT

Notícies relacionades

Descartat el salt a la direcció dels socialistes catalans, la viceprimera secretària del PSC va preferir centrar-se en la seva Santa Coloma natal. Després d'aconseguir retenir el bastió socialista en les municipals de l'any passat, va elegir no repetir com a diputada al Parlament en les últimes catalanes per poder dedicar les seves energies als seus compromisos al capdavant de l'alcaldia. 

La colomenca, que es va reunir fa un mes amb Iceta per comunicar-li la seva decisió, es tornarà a citar aquest dimecres amb el primer secretari per parlar de les primàries, que se celebraran el pròxim 15 d'octubre, un parell de setmanes abans del congrés del partit, fixat per als dies 5 i 6 de novembre. Un congrés que es presenta especialment mogut després que Iceta presentés un document que planteja un referèndum a la via canadenca per a Catalunya si fracassés la reforma constitucional que proposa el PSOE. Un mes abans que es posés negre sobre blanc aquesta opció en la ponència congressual, Parlon ja apuntava aquesta via en una entrevista a EL PERIÓDICO. "Si al final, una vegada fet tot el camí, en el referèndum final sobre la reforma constitucional, Catalunya no hi està d'acord, sempre es pot presentar aquesta altra fórmula [la de la llei de la claredat]".