PDC acusa Rajoy de ser "el senyor x de l'operació Catalunya"

El Partit Demòcrata recull suports al Congrés per exigir la compareixença del president per posar "les institucions de l'Estat al servei dels seus interessos"

undefined35416323 gra091 madrid  7 09 2016   los diputados de cdc lourdes ciur160907131406

undefined35416323 gra091 madrid 7 09 2016 los diputados de cdc lourdes ciur160907131406 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Partit Demòcrata Català (hereu de CDC) considera que Mariano Rajoy “és el senyor x de l'operació Catalunya” ja que no solament coneixia l'existència del complot, sinó que “va ordenar” almenys a quatre ministeris treballar de forma encoberta en la recerca de proves contra dirigents independentistes: Interior, Justícia, Exteriors i Presidència. Per això, l'antiga Convergència ha registrat aquest dimecres al Congrés una petició perquè la junta de portaveus estudiï la seva demanda que el president en funcions comparegui al ple de la cambra per explicar si va donar ordres als seus subalterns perquè actuessin al marge de la llei per posar pedres al camí del desafiament independentista.

Com que el PDC no disposa en aquesta legislatura de grup propi, necessita el suport d'algun altre partit perquè la seva petició passi el filtre del Congrés. Així, aquest dimecres el portaveu parlamentari de la formació catalana, Francesc Homs, ha fet una crida a aquelles forces que, tant si difereixen com si no de la independència de Catalunya, creguin que està en qüestió la qualitat de la democràcia perquè recolzin la seva sol·licitud. “El que està en joc és la qualitat democràtica i el model veneçolà practicat pel PP al perseguir per qualsevol mitjà” els adversaris polítics, ha argumentat, a més de considerar que “Rajoy perjudica les institucions de l'Estat al posar-les al servei dels seus interessos partidistes”.

Notícies relacionades

El PDC també persegueix que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, comparegui en comissió per fer de “portaveu del Govern” a l'amenaçar, en l'obertura dels tribunals, d'usar la via penal per frenar el procésprocés.  

El PDC pretén que la junta de portaveus que se celebrarà aquest dijous estudiï la petició que, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, serà recolzada almenys per ERC. Això sí, en l'hipotètic cas que comptés amb majoria per tirar endavant, cosa tremendament difícil, l'Executiu defuig el control parlamentari a l'estar en funcions, i ja ha avisat que no anirà a les Corts fins que el Tribunal Constitucional aclareixi si està obligat o no a sotmetre's a la fiscalització del Parlament que no l'ha nomenat. De manera que, la petició del PDC, amb molta probabilitat, caurà en sac foradat.