Catalunya en alemany

Laboratorio de la planta de Viralgen, que pertenece a la farmacéutica Bayer, en San Sebastián.

Laboratorio de la planta de Viralgen, que pertenece a la farmacéutica Bayer, en San Sebastián. / Bayer

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si en alguna comunitat hi ha una elevada presència d’empreses alemanyes és a Catalunya. El 40% de les firmes associades a la Cambra de Comerç Alemanya per a Espanya (AHK) tenen presència en aquesta comunitat i fins i tot algunes hi tenen la seva seu espanyola. I el procés i les aventures independentistes, que el 2017 amb el referèndum i en mesos posteriors preocupaven les centrals d’aquestes companyies a Frankfurt, Múnic o Sttutgart, ha perdut rellevància dins de la llista de qüestions sobre les quals pensa aquest col·lectiu.

En algun cas afirmen que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que va suposar la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat, els va fer recuperar la calma. Des d’aleshores, el secessionisme (a Alemanya estan prohibits els partits que defensen la independència) ha perdut protagonisme entre les inquietuds d’aquestes empreses.

Notícies relacionades

Amb unes perspectives que més de la meitat veuen amb bons ulls, tant a nivell de l’economia en general com de les inversions i l’augment de plantilla, una de les grans preocupacions d’aquestes companyies, que operen en la majoria de sectors, des de la química (Basf) i la farmàcia (Bayer) fins a les assegurances (Allianz) i automòbils (Volkswagen), és la burocràcia i certa inseguretat jurídica, segons el baròmetre que elabora aquest organisme. Han guanyat protagonisme el marc econòmic i polític, així com l’escassetat de mà d’obra. De fet, la necessitat de potenciar i retenir talent en el mercat laboral és una preocupació cada vegada més urgent, apunten.

El preu de l’energia, que en altres exercicis copava els primers llocs, ha caigut com a conseqüència del descens registrat en els últims mesos en el preu de l’electricitat i el gas. Una de les conclusions –al realitzar aquest baròmetre encara no es coneixia l’envit anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez– és que Espanya guanya atractiu per a la inversió a l’estar més allunyada de focus de conflicte com Ucraïna, entre altres avantatges. I és que és necessari escoltar el que diuen els altres del nostre país per a les coses dolentes, però també per a les bones.

Temes:

Basf Química