EL POLS INDEPENDENTISTA

Ada Colau defensa un referèndum "efectiu"

L'alcaldessa de Barcelona es declara "sobiranista" i aposta per una "república confederada"

1
Es llegeix en minuts

Si l'any passat l'assistència a la manifestació d'Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la Diada s'entenia com un suport a les formacions independentistes, la convocatòria d'aquest any suposa, tal com defensa Anna Gabriel, portaveu de la CUP, "l'inici de la campanya a favor del referèndum" unilateral.

Per aquesta raó, Ada Colaualcaldessa de Barcelona -crítica amb la celebració d'una consulta unilateral- s'ha apressat a desvincular la seva assistència a la manifestació del suport al RUI. En aquest sentit, Colau ha destacat, en declaracions a RAC-1, la necessitat que aquest referèndum sigui "efectiu" i "interpel·li el conjunt dels catalans".

"CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ"

Segons defensa l'alcaldessa, un dels principals motius per assistir a la manifestació de la Diada és la reivindicació de l'autonomia de Catalunya. En aquest sentit, Ada Colau s'ha proclamat "sobiranista" i ha assegurat que "Catalunya és una nació i té el dret a autoconsultar-se". En un hipotètic referèndum, l'alcaldessa defensa contemplar totes les opcions possibles. Concretament, s'ha mostrat partidària d'"una república catalana confederada amb una república espanyola".

Malgrat la seva participació en la manifestació, Colau s'ha volgut distanciar de les formacions independentistes i ha reiterat que no està d'acord amb el full de ruta del Govern català. També ha recordat que ella ha anat a totes les manifestacions de la Diada dels últims anys i ha remarcat que "l'any passat va ser una excepció".

Notícies relacionades

L'excepció radicava en el fet que l'Onze de Setembre va coincidir amb l'inici de la campanya electoral de les eleccions catalanes, que es van celebrar el 27-S. En aquest context, Colau va qualificar la manifestació com una convocatòria partidista i va assegurar que considerava millor separar el paper institucional d'alcaldessa d'un acte independentista.

SUPORT A FORCADELL

Colau ha defensat l'actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent, encara que s'ha mostrat crítica amb l'aprovació d'aquest document perquè, segons ella, no té utilitat. "Estem en un bucle que pot fer més mal que bé", deia l'alcaldessa.