JUDICI PER ASSASSINAT

La mort de la Yaiza va ser un "acte pervers", segons el fiscal

«La maldat existeix, no li posem la disfressa de malaltia mental», afirma l’acusació sobre la mare que va matar la seva filla a Sant Joan Despí.

La mort de la Yaiza va ser un "acte pervers", segons el fiscal

J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"La maldat existeix i no li posem la disfressa de malaltia mental". Així de contundent va ser la primera intervenció de l’advocada Mireia Gómez, que exerceix l’acusació particular en el judici amb jurat que va començar ahir a l’Audiència de Barcelona contra Cristina Rivas, que ara té 38 anys, a qui tant ella com la fiscalia reclamen la presó permanent revisable per l’assassinat de la seva filla, Yaiza, de 4, el 31 de maig del 2021 a Sant Joan Despí (Baix Llobregat).

Las cartes de suïcidi que va deixar escrites per a la seva exparella, Sergio Peiró, els seus pares i la seva àvia són una prova de càrrec contra la processada que, a més, va admetre davant el jutge després de ser detinguda que havia acabat amb la vida de la nena asfixiant-la amb una bossa de plàstic després de sedar-la amb unes pastilles. Després, va intentar suïcidar-se ingerint medicaments.

Amb un to didàctic cap al tribunal popular, però també taxatiu, el fiscal Félix Martín (el mateix que es va encarregar del judici pel crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona), va remarcar que matar un fill és "un acte de perversitat" i va avisar el jurat que el pot "espantar que una cosa tan terrible pugui ser veritat". La defensa, Alba Escoda i Eugenia Sobrino, van argumentar que l’acusada tenia per objectiu "acabar amb la seva vida, era el seu propi blanc", alhora que va carregar contra els mitjans per la, al seu entendre, "campanya difamatòria" contra la seva clienta.

Cristina Rivas es va mantenir capbaixa durant la primera sessió del judici, que es prolongarà tota la setmana. Ella declararà en últim lloc, després de l’interrogatori dels testimonis i de les proves pericials.

Notícies relacionades

En les primeres intervencions del fiscal i de les advocades, tant la que representa el pare de la menor i els avis paterns de la nena, com les dues de les defenses, va quedar patent que la principal batalla entre ells serà la pericial psicològica i psiquiàtrica de la processada. Les acusacions afirmen que Cristina Rivas era conscient dels seus actes i no pateix cap patologia mental i per això reclamen la pena màxima, la presó permanent revisable. Mentrestant, les lletrades que defensen la dona sol·liciten que se li apliquin dos d’eximents, el de trastorn mental i el de por insuperable, i en reclamen l’absolució. I és que hi ha un fet irrefutable: que l’acusada va acabar amb la vida de la seva filla després d’una "separació turbulenta", de Sergio Perió, segons el fiscal.

"Les facultats mentals de Cristina Rivas seran el gran debat en aquest judici", va admetre el fiscal, que, al seu torn, va explicar al jurat que el seu veredicte sobre aquest assumpte "es traduirà" en la imposició d’una pena o d’una altra. "No estar bé anímicament no és sinònim d’alternança o anul·lació de les facultats mentals", va precisar. També va destacar les notes escrites de suïcidi que va deixar a la seva exparella i en les quals confessava que havia matat la seva filla. "Si li hagués anat bé el pla, (l’acusada) no seria aquí", va remarcar.

Temes:

Barcelona