ELS PREPARATIUS DE L'ONZE DE SETEMBRE

L'enigma Puigdemont

El president sospesa assistir a la Diada de l'ANC i trencar la tradició del seu predecessor

Vol evitar que s'interpreti com un acte partidista de cara a la qüestió de confiança

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

A una setmana de la Diada tots els partits comencen a prendre posicions. No només pensant en els actes oficials de l'11-S, sinó especialment de cara a la mobilització independentista organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium, que aquest any tindrà cinc escenaris (Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona) i porta per lema 'A punt'. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, confia que aquest acte serveixi per reivindicar el RUI, una proposta que divideix l'arc parlamentari. El gran enigma és què farà Carles Puigdemont.

Puigdemont està valorant si va o no a la manifestació. Seria la primera vegada que un president en exercici del càrrec assisteix a un acte d'aquestes característiques, ja que Artur Mas mai hi va anar mentre va ser cap del Govern (aquest any ha anunciat que hi assistirà). El seu successor vol anar-hi, però no vol que la seva presència sigui interpretada en clau partidista a tres setmanes de la qüestió de confiança. És a dir, que es llegeixi com un intent del 'president de reforçar la seva figura davant la cita parlamentària en què posarà en joc l'estabilitat del seu mandat.

Els arguments que justifiquen la seva presència són diversos. En primer lloc, la seva trajectòria personal i política en favor de la independència. Ha sigut fàcil veure'l en manifestacions sobiranistes anys enrere. Anar-hi seria un acte de coherència. A més, l'amenaça que pesa sobre la presidenta del Parlament -per la votació del procés constituent, suspesa pel TC- i també la via penal empresa contra Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per la consulta del 9-N del 2014, són elements a favor de la presència de la màxima autoritat catalana com un reconeixement a aquests càrrecs i excàrrecs. 

Notícies relacionades

Un altre element no menor per decantar la balança és la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la mobilització. Si un càrrec institucional com la primera autoritat de la capital catalana assisteix a la cita de l'ANC, també Puigdemont pot anar-hi a títol institucional. I finalment, un ingredient menys polític: si Puigdemont ha trencat protocols tocant la guitarra en públic amb els Sopa de Cabra o deixant-se fotografiar amb una estelada en una paella amb amics a Cadaqués, pot trencar la tradició dels seus antecessors i sí ser un més en la mobilització que recorrerà el passeig de Sant Joan de Barcelona.

Per últim, Puigdemont té al darrere el partit hereu de Convergència, el PDC, que abraça sense ambigüitats l'independentisme. No en va, tant el PDC com ERC han fet una crida a les bases per tenir una presència massiva en la manifestació. Després de la CUP, els republicans són els que més han apostat pel referèndum unilateral - el RUI, un dels reclams de la manifestació-, malgrat les resistències inicials de JxSÍ, sobretot, dels convergents.

¿Què faran la resta de partits?

Ciutadans farà un acte a Premià «per a tots els catalans». Com en els dos últims anys, ni el partit d'Albert Rivera ni el PPC -que es limitarà a difondre un manifest- aniran a les cites institucionals per creure que se les han apropiat els sobiranistes. El PSC no anirà a la convocatòria de l'ANC però sí a les oficials.