ENTREVISTA

Jordi Sànchez: "No seria necessari un 50% de participació en el RUI"

El líder de l'ANC sosté que "si l'Estat impedeix la celebració d'un referèndum, hi haurà legitimitat per declarar la independència"

fmasreal35321479 barcelona 29 08 2016 entrevista a jordi s nchez   president 160830200346

fmasreal35321479 barcelona 29 08 2016 entrevista a jordi s nchez president 160830200346 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

-¿La pròxima serà l'última Diada autonòmica?

-No ho sé, ens agradaria que fos l'última com ens hauria agradat fa tres anys, però mentre no hàgim tingut l'oportunitat que la ciutadania expressi la seva voluntat per decidir el futur d'aquest país, la Diada ens tindrà mobilitzats. Tots hi estan convidats i estem molt contents que veus no independentistes hagin decidit participar-hi, com és el cas de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

-Ara que esmenta Colau, quan el sobiranisme demana el suport als comuns, aquests repliquen que hi ha altres sobiranies com la del dret a la vivenda o la pobresa energètica en què no s'ha vist a l'independentisme...

-Aquest debat de la resta de sobiranies té a veure amb espais ideològics. Personalment, hi estic absolutament d'acord, però el moment de poder definir la regulació d'aquestes sobiranies és precisament el moment constituent d'un país. Encara que a algú li costi d'entendre-ho, és més fàcil fer un gran canvi de fons, radical, crear un nou Estat, que trobar aquest terreny de joc de sobiranies parcials a base de reformes de sistemes existents.

-¿El Parlament ha de tornar a oferir un referèndum pactat a l'Estat, abans del RUI?

-El Parlament ho ha fet i és probable que ho torni a fer. Si la fórmula és la de tornar a emplaçar l'Estat com a pas previ, ens semblarà bé, però la determinació de convocar la ciutadania ha d'existir. Crec que aquesta idea de tornar-nos a sentir convocats a les urnes ja és majoritària en el sobiranisme.

-¿Confia que el president Puigdemont plantegi el RUI en la qüestió de confiança?

"Si Puigdemont  "Si Puigdemont planteja el RUI en la qüestió de confiança serà perquè estan convençuts que no hi ha alternativa. I si algú en proposa una, haurà d'explicar els avantatges"

-Si ho posa sobre la taula serà perquè estan convençuts que no hi ha alternativa.I si algú proposa una alternativa haurà d'explicar els avantatges.

-¿Com es pot fer possible el RUI en qüestions com el cens, els funcionaris necessaris o un mínim de participació perquè tingui legitimitat?

-Trobarem solucions tècniques, n'estic convençut.

-Però aquesta vegada l'Estat no estarà precisament desprevingut...

"¿D'entre 200.000  "¿D'entre 200.000 funcionaris no en tindrem uns quants milers decidits a actuar amb el mandat del Govern per fer el RUI?"

-No descartem que l'Estat accepti la invitació al referèndum acordat. Si no passa, s'haurà de crear un marc d'obediència catalana al Parlament i tenir la determinació de portar-lo a la pràctica. ¿Algú creu que entre els 200.000 funcionaris no en tindrem uns quants milers decidits a actuar amb el mandat del Parlament i el Govern? ¿Algú creu que no hi haurà una solució tècnica respecte al cens?

-¿La comunitat internacional faria cas si votés, per exemple, el 40% del cens i el resultat fora un 'sí' majoritari? ¿Faria falta arribar al 50% de participació?

"Estem contents  "Estem contents que veus no independentistes com Ada Colau participin en la manifestació de la Diada"

-Cap referèndum important fet en els últims temps ha requerit d'un mínim de participació. ¿Per què el Brexit no el requereix i un referèndum d'independència sí? L'important és que les regles estiguin clarament definides.

-¿Els partidaris del 'no' anirien a votar o es quedarien a casa?

-No és evident que en un referèndum vinculant la gent contrària es quedés a casa si sabés les conseqüències de fuanyar el 'sí'.

-Si l'Estat impedeix el referèndum, ¿veu com a resposta altres eleccions plebiscitàries en què els vots comptin?

-Quan un Estat no dóna opcions a la ciutadania per expressar-se, la legitimitat de les institucions existents passaria per la declaració d'independència, indubtablement. És un escenari que no hem de contemplar, em costa veure un Estat impedir votar.

-Espanya segueix sense Govern. ¿L'independentisme ha d'aprofitar aquesta situació?

-Hem de saber jugar les cartes que tenim, que són moltes. Tenim majoria al Parlament i un Govern que ha de fer el seu camí. De l'Estat i les seves institucions sols espero que acceptin que hi ha un debat polític no resolt.

-¿Confia que arribi aquesta acceptació?

-Veient el que ofereix la política espanyola, no. Ciutadans, el PP i el PSOE estan absolutament blindats, amb matisos, en una mateixa direcció, que és la de seguir negant que la ciutadania de Catalunya s'expressi democràticament a les urnes.

-¿Tornaria a fer el tuit que va fer contra la CUP ("a tots els que van confiar en l'ANC quan vam demanar el vot a qualsevol opció independentista 27-S i avui us sentiu enganyats, us demano perdó")?

-El 20 de desembre Junts pel Sí va tancar la seva proposta d'acord a la CUP. El 3 de gener la CUP va dir que no donaria el suport a la investidura de Mas. Jo aquell dia vaig fer aquell tuit.

-Tots vam deduir que era una crítica a la CUP

-No, no. Era una crítica a la CUP i a Junts pel Sí.

Notícies relacionades

-¿Ara la CUP és un soci lleial?¿Els acords no 'mutaran'?

"Estem a les portes "Estem a les portes de veure majories reforçades en el sobiranisme i el dret a decidir"

-Observo i llegeixo -crec que ho va dir Anna Gabriel- que no hi ha motius perquè el president no passi la qüestió de confiança. No es tracta de buscar lleialtats, sinó complicitats en un escenari polític molt plural. Estem condemnats, si volem guanyar, a transitar de la mà durant un període de temps no llarg però intens. És l'única força que tenim. És una interpel·lació a la CUP i a Junts pel Sí, la força dels 72 diputats és que tots obeeixin el mandat de culminar el procés sabent que hi ha grans diferències però que han d'estar a l'altura de la història. I quan ho fem, sumarem altres diputats i espais polítics. Estem a les portes de veure majories reforçades en el sobiranisme i el dret a decidir.