ELS PREPARATIUS DE L'ONZE DE SETEMBRE

La primera Diada 'comuna'

En Comú Podem mirarà de marcar perfil i apel·larà al "sobiranisme popular" en un acte propi a Sant Boi

Colau i Domènech aniran a la manifestació independentista per recolzar Forcadell i el Govern després del xoc amb el Constitucional

icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625

icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns van ser els grans absents de l'última Diada. Després d'haver conquistat l'alcaldia de Barcelona, Ada Colau va decidir no participar en la manifestació independentista per considerar-la un acte preelectoral de cara a les plebiscitàries del 27-S. Catalunya Sí que Es Pot (coalició a la qual finalment no es va unir Barcelona en Comú, el partit de l'alcaldessa) va usar el mateix argument per no participar en la convocatòria de l'ANC i Òmnium.

Després del doble triomf en les generals, a En Comú Podem saben que tots els ulls els escruten, especialment els de sectors independentistes que no han parat de llançar-los dards des de la campanya del 26-J. Per això, i malgrat no compartir el full de ruta sobiranista, representants de totes les formacions que integren la confluència (a excepció d'Iniciativa) aniran a la manifestació, però ho faran després de la concentració que organitza En Comú Podem a Sant Boi i que aportarà a la Diada més diversitat ideològica que en els últims anys.

UNITAT I DISCURS PROPI

Amb aquest acte al cor del Baix Llobregat, els comuns miren de llançar diversos missatges. El primer, visualitzar la unitat d'En Comú Podem malgrat les diferents sensibilitats existents en un espai en què conviuen independentistes, federalistes i confederalistes. Unitat que alguns havien qüestionat després que Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que Es Pot, critiqués la decisió de Colau d'assistir a la manifestació de l'ANC.

El segon consisteix a marcar un discurs propi respecte al full de ruta de Junts pel Sí; encara que l'acte sigui per als militants i partits que formen la confluència en construcció, el missatge es dirigeix a la resta de partits, per tornar al denominador comú del dret a decidir i advocar per un "sobiranisme popular". El tercer es basa a intentar recordar que abans de les dels últims anys Catalunya ja havia viscut Diades històriques com la del 1976, que al crit de "Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia" va posar les bases de la restauració de la Generalitat. I el quart vol reivindicar la sobirania catalana davant els conflictes al voltant de l'autogovern que s'han produït amb l'Executiu del PP i del Tribunal Constitucional. 

L'ESPERIT DEL 76

Notícies relacionades

L'acte vol ser un homenatge a la històrica manifestació del 1976, cosa que es pot veure fins i tot en el cartell de la convocatòria, que està inspirat en el de fa quatre dècades. Començarà a les 12.30 hores i comptarà amb els discursos de diversos membres de la confluència, començant per Domènech, que ha capitanejat la doble victòria dels comuns a Catatunya en les eleccions del 20-D i del 26-J. "És un acte commemoratiu i a la vegada reivindicatiu", explica l'historiador, que planteja la necessitat de recuperar l'esperit del 76. "Aquella manifestació simbolitza la capacitat de desafiar del poble català, que portarà a la manifestació del 1977 i la posterior restauració de les institucions, començant per la Generalitat. Per a nosaltres és important veure que quan Catalunya s'articula com un sol poble té capacitat de desafiar i construir la seva pròpia sobirania".

Els comuns projecten aquest missatge cap a un present que radiografien marcat per les agressions constants a la sobirania catalana. "Hi ha un atac clar a l'autogovern, amb mesures com la llei Montoro-2012 i totes les polítiques de recentralització". L'actuació del PP i del Constitucional, i molt especialment l'amenaça d'inhabilitació a Carme ForcadellCarme Forcadell, han convençut molts dels comuns a participar en la manifestació de l'ANC i Òmnium, tot i no compartir el full de ruta. Domènech, que havia assistit en totes les manifestacions de l'ANC des del 2012 excepte la de l'any passat, serà un d'ells. La presència de primeres espases d'En Comú Podem visibilitzarà que estaran al costat del Govern i de Forcadell davant qualsevol agressió de les institucions espanyoles a l'autogovern català. 

Un acte que desencadena especulacions

Tots els moviments de cara a la Diada es miren amb lupa i no ha passat desapercebut un altre acte que se celebrarà a Sant Boi, dos dies abans. Podem, ERC i la CUP celebraran el 9 de setembre a Sant Boi un acte que servirà per rendir homenatge a Jordi Carbonell, exdirigent republicà i referent de la lluita antifranquista mort recentment. Sota el lema 'Que la prudència no ens faci traïdors', pres d'una frase encunyada pel mateix Carbonell, els tres partits d'esquerres estaran representats pel secretari general del partit morat a Catalunya, Albano Dante Fachin, pel president d'ERC, Oriol Junqueras, i per la portaveu cupaire al Parlament, Anna Gabriel. Encara que des de les files podemistes se li resta importància, aquesta coincidència ha alimentat la idea d'una futura alternativa d'esquerres al Parlament.