Les rèpliques i contrarèpliques de Sánchez i Rajoy

Debat d’investidura de Mariano Rajoy. Rajoy, a Sánchez: Tingui l’absoluta certesa que ja he entès totes les parts del ’no’. / EFE / EMILIO NARANJO

Debat d’investidura de Mariano Rajoy. Rajoy, a Sánchez: Tingui l’absoluta certesa que ja he entès totes les parts del ’no’.
Debat d’investidura de Mariano Rajoy. Rajoy, a Sánchez: Ja sé que no confia en mi. Les conveniències dels espanyols estan per sobre de les seves pròpies.
Les rèpliques i contrarèpliques de Sánchez i Rajoy
Debat d’investidura de Rajoy. Sánchez, a Rajoy: El problema no és que els socialistes no confiem en vostè. El problema és que vostè no és de fiar.

/

4
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

Pedro Sánchez ha tornat a pujar a la tribuna del Congrés dels Diputats sis mesos després de sotmetre's ell mateix al debat d'investidura, però aquest dimecres ho ha fet per donar la rèplica al candidat del PP, Mariano Rajoy. Aquestes són les frases més destacades de la seva intervenció i de la contrarèplica del president en funcions:

ELS ARGUMENTS DE SÁNCHEZ

"Seré clar i directe, el grup socialista votarà en contra del senyor Rajoy per coherència, pel compromís amb els nostres votants i pel bé del nostre país. Espanya necessita amb urgència un govern, no un mal govern".

"Vuit mesos després [de les eleccions del 20-D] puja a aquesta tribuna convertint aquest debat en la crònica d'una derrota anunciada".

"El seu únic interès real és intentar mantenir-se com sigui en la presidència del govern. Però la realitat és que no compta amb el suport suficient".

"Si fos coherent amb les seves paraules [pronunciades en el debat d'investidura del mes de març] hauria de ser el primer a votar en contra de la seva candidatura, senyor Rajoy".

"Vostè cau en el maniqueisme de vostè o el caos. Afortunadament hi ha vida més enllà de vostè".

"Diu que el preocupa la imatge d'Espanya a Europa; hi estic d'acord, li recordo que en alemany 'correa' es diu 'Gürtel'. A Alemanya hi haguessin hagut dimissions per aquest cas".

"El seu comportament recent i llunyà, les seves mentides d'ahir i d'avui, la seva no assumpció de responsabilitats polítiques pels casos de corrupció avalen el nostre 'no'".

"Parlem de responsabilitat: Al llarg de la història de la nostra democràcia, la majoria de governs han sigut en minoria, han necessitat el suport d'altres forces. La novetat és que per primera vegada en democràcia el candidat de la primera força política és incapaç d'aconseguir els suports necessaris. Aquesta incapacitat és responsabilitat exclusiva seva, ningú més és responsable d'això".

"No és defensable que un president del govern que ha defensat mesures antisocials i que dirigeix un partit imputat per corrupció pugui ser orientador de la regeneració democràtica, senzillament vostè no té cap credibilitat".

"La nostra proposta és una esmena a la totalitat del seu programa. Espanya necessita un govern social, creïble i net, i el seu no ho és".

"En relació amb el model d'Estat, la seva actuació, lluny de posar fi a la crisi, l'ha accentuat. Revertir la dinàmica de relacions conflictives entre el govern català i central, revertir la Lomce, abordar sense demora un nou marc de finançament autonòmic són algunes de les qüestions pendents i que durant quatre anys ha rebutjat". 

"El pacte del PSOE i C's només tenia una direcció, el canvi de govern, polítiques i qui dirigeix aquest govern; el pacte de PP i C's persegueix el contrari, perpetuar el senyor Rajoy al Govern".

"Per al senyor rajoy, el canvi és que tots canviïn menys ell. Ha decidit que només hi ha una alternativa, que siguin els vots dels que ens hem enfrontat a ell els que sostinguin les seves polítiques".

"Vol governar sense oposició. Si la legislatura amb majoria absoluta va ser la de l'absolutisme, aquesta seria la del xantatge [...] No només no podem secundar el seu xantatge, sinó que el denunciem. O vostè governa o els espanyols estem condemnats a votar per Nadal".

"El que Espanya necessita no són quatre anys més de Rajoy en el govern i col·laborar a això és un dels actes de més responsabilitat a què un polític pot col·laborar en aquests dies".

LES RÈPLIQUES DE RAJOY

"El fet de ser candidat a la presidència m'obliga a tractar-lo amb més deferència del que és habitual en mi. No abusi, que em digui que 'no' ja és suficient, no cal que intenti argumentar-ho. Tingui la total i absoluta certesa que allò del 'no, no, no i quina part del 'no' no ha entès', ja ho he entès".

"Si la seva opinió sobre el PP, la meva persona i el Govern és que som la quinta essència de tots els mals sense cap barreja de bé, i malgrat això seguim tenint més escons, ¿pot dir a la Cambra què fa vostè al capdavant del PSOE? És obvi, perquè si els seus judicis sobre la meva persona són els que acabem d'escoltar queda en molt mal lloc. Si jo sóc molt dolent, ¿com de dolent és vostè? ¿pèssim?"

"El problema és que el que diu vostè no coincideix amb el que diu una gran majoria d'espanyols. Hi ha una immensa majoria que estan en contra que estiguin disposats a bloquejar la investidura i s'entesti a celebrar terceres eleccions en un any. Aquesta és la història de veritat i la resta són males raons".

"¿Quant temps necessitem estar en aquesta situació? ¿Fins que celebrem unes eleccions que el beneficiïn a vostè?"

"Agraeixo que em citi. Vaig parlar aquí dels toros de Guisando, també del compromís de Casp i dels pactes de la Moncloa. Vostè va qualificar aquell acord [el del PSOE i C's] d'històric. Però ara [el de PP i C's] no l'he qualificat d'històric, l'he qualificat de positiu. no crec que passem a la història per aquest acord. L'únic que passarà a la història serà vostè perquè farà que haguem de celebrar eleccions generals per tercera vegada en un any".

Notícies relacionades

"Les meves frases que ha citat vostè no li serveixen a vostè per al dia d'avui. Em servien a mi llavors, i a més, eren bones, i per això les ha usat avui. Però estem en una altra situació i per això no li serveixen. La pròxima vegada li portaré unes frases per quan es presenti a aquesta Cambra".

"La democràcia té un enemic que es diu corrupció i ha de ser comú a tots els partits democràtics. Massa vegades hem caigut en l'error de dir que la corrupció és un problema dels adversaris [...]. Només hi ha una cosa pitjor que la corrupció i és no fer res contra ella".