Iglesias a Rajoy: "Vostès són la corrupció"

El líder morat s'erigeix en la verdadera oposició al PP, perquè ningú dubta que Podem cedeixi davant "les elits"

Critica amb duresa Rivera i agraeix a Sánchez que segueixi fidel al 'no', però li demana que digui si vol eleccions

Debat d’investidura de Rajoy. Iglesias diu als populars que ells són la corrupció i a Rivera que és el xiclet de MacGyver del règim perquè serveix per a tot.  / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ACN

Debat d’investidura de Rajoy. Iglesias diu als populars que ells són la corrupció i a Rivera que és el xiclet de MacGyver del règim perquè serveix per a tot. 
Debat d’investidura de Rajoy. Rajoy, a Pablo Iglesias: Mai li he retret que aixequi el puny, sempre que no sigui obligatori.
Debat d’investidura de Mariano Rajoy. Iglesias, a Sánchez: Estem disposats a intentar-ho.
Debat d’investidura de Rajoy. Iglesias, a Rajoy: El seu partit el van fundar ministres d’una dictadura.

/

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / PATRICIA MARTÍN / MADRID

Si Pedro Sánchez ha mantingut aquest dimecres un duro enfrontament amb Mariano RajoyPablo Iglesias, parlant a tota velocitat, perquè ha de repartir el seu temps amb els líders de les confluències de Podem, ha sigut sever, aspre i inflexible amb el candidat conservador. D'entrada, l'ha acusat de "naturalitzar la corrupció", tot i que, gràcies al seu acord amb Ciutadans, el president en funcions "presumeix" d'estar disposat a prendre totes les decisions que facin falta per lluitar contra aquesta plaga. "No els crec, perquè vostès són la corrupció", ha etzibat el líder de Podem. 

El dirigent de Vallecas s'ha mostrat orgullós des del primer moment de la seva intervenció que "ningú dubti a Espanya" que Unitos Podem "no anirà ni a la cantonada" amb el PP. "Nosaltres som el seu antagonista, i ens enorgulleix", ha reflexionat. D'aquesta forma, davant partits com C's i Coalició Canària que, en la seva opinió, estan disposats a ser el "bastó" de Rajoy, un PNB que podria oblidar després de les eleccions basques el seu "cabreig" i un PSOE que s'especula si en els pròxims dos mesos cedirà i permetrà a Rajoy ser president, Iglesias ha deixat clar que a la seva formació política "no se la compra" ni se li fa abaixar el cap davant "les pressions de les elits [...] i dels poderosos". 

Iglesias ha demanat a Rajoy que no usi en el seu favor la sobirania nacional que estableix la Constitució perquè va entregar el govern "a [Ángela] Merkel i els poders financers", mentre al seu país augmentava el nombre de llars pobres. "M'indigna sentir-li dir que fa falta un govern que tranquil·litzi els inversors i socis europeus, el que fa falta és un govern que doni la cara per la gent", ha assenyalat en to molest.

CRÍTIQUES A RIVERA, MÀ ESTESA A SÁNCHEZ

El dirigent també ha llançat durs dards contra Albert Rivera, a qui ha arribat a qualificar de "xiclet de MacGyver del règim", que "val per a tot", en referència a l'habilidós personatge de la famosa sèrie de televisió dels 80. Segons Iglesias, el líder centrista "no és ni d'esquerres ni de dretes, sinó del que faci falta". Per això, en la seva opinió, "la bombolla taronja s'està desinflant". "És el que té ser el xiclet, dura el que dura". 

El líder d'Units Podem ha assegurat que Rivera ha escrit el seu "epitafi" al reconèixer que prefereix no tenir credibilitat i ajudar Espanya. "Vaig perdre la credibilitat per Déu i per Espanya", s'ha mofat d'ell. 

Notícies relacionades

Per últim, ha agraït a Pedro Sánchez que no cedeixi i faci marxa enrere en el seu 'no' a Rajoy, però li ha demanat que es defineixi i digui si vol terceres eleccions. 

LES CRÍTIQUES D'EN COMÚ PODEM

Després d'Iglesias, ha pres la paraula Xavier Domènech, que en la línia amb Iglesias, ha considerat que "el partit que ha batut tots els rècords de corrupció, que ha robat a la ciutadania, no pot ser el futur d'aquest país". Respecte al conflicte català, ha assenyalat que el "primer dret que assisteix tot ciutadà és decidir sobre la seva pròpia nació". I pel que fa a l'acord amb C's que prohibeix els referèndums d'autodeterminació, ha assegurat que la proposta del seu partit "cap dins de la Constitució".