EL DEBAT PRESIDENCIAL

Rajoy aspira a mutar el fracàs de la investidura en victòria moral

El PP se centra a aconseguir un triomf dialèctic per animar els seus votants davant noves eleccions

El candidat demanarà a Sánchez responsabilitat d'Estat dimarts i guardarà el to dur per divendres

undefined33020138 madrid  02 03 2016  mariano rajoy durante el debate de inves160826202449

undefined33020138 madrid 02 03 2016 mariano rajoy durante el debate de inves160826202449

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L'entorn de Mariano Rajoy explica que el candidat té el discurs d'investidura rumiat des de fa temps, perquè l'ha anat teixint amb els fils de les desenes de converses -algunes públiques i altres de més discretes- al llarg de l'estiu. Aquest cap de setmana ha acabat d'escriure un text que pràcticament ha elaborat en la seva integritat, per al qual, excepcionalment, a penes ha demanat suport. El candidat del PP té la confirmació que compta amb 170 vots a favor -els que li atorga el pacte amb C's i CC- , que perdrà formalment la investidura, però que amb aquest resultat i un bon discurs pot aconseguir una victòria moral valuosa sobre Pedro Sánchez, amb les terceres eleccions a l'horitzó del Nadal. Nadal. 

Eliminada la incertesa del resultat, ja que el PSOE segueix enrocat en el ‘no’, Rajoy pujarà dimarts a la tribuna d'oradors del Congrés disposat a plantejar el debat com una lluita de legitimitats entre ell, defensor de l'interès general, i un secretari general socialista que elegeix aferrar-se al càrrec tot i a risc de repetir comicis. Fonts pròximes al candidat destaquen la rellevància d'aconseguir una victòria en termes morals, per la poderosa influència que irradiaria dins del partit i entre l'electorat.

En clau interna, opinen en el PP, si Rajoy convenç en el seu discurs i és el guanyador del debat, sortirà enfortit davant els seus votants quan les eleccions basques i gallegues estan a l'horitzó i no hi ha cap signe que sembli poder evitar les terceres generals. “La política té molt a veure amb l'estat d'ànim. Si surt vencedor d'una contesa parlamentària que és clau el partit s'animarà de cara a les campanyes al País Basc i Galícia. Les grans victòries i els grans fracassos tenen lloc en grans temples i grans ocasions”, assenyalen fonts populars.

VIES DE DIÀLEG I ESFORÇ DE CONTENCIÓ

Al PP consideren que Rajoy ho té més senzill per guanyar el debat dialèctic contra Sánchez. En primer lloc perquè té més temps. Una hora per al seu discurs enfront dels 30 minuts de la resta de líders. Fonts del partit conservador indiquen que situarà el PSOE en la disjuntiva d'assumir o bé la responsabilitat d'Estat o la culpa d'unes terceres eleccions. També buscarà blindar-se contra els atacs més previsibles del socialista. Esperen en el PP que Sánchez l'acusi de no donar-li suport en la investidura del març, i tenen preparada la resposta: és Rajoy i no Sánchez qui ha guanyat les eleccions, tant al desembre com al juny.

Notícies relacionades

El PP suggereix que el seu candidat prepara un “gran discurs d'Estat” en què “obrirà vies de diàleg” en nom de l'“interès general” i que inclourà el contingut programàtic del pacte amb C's. Perquè el seu discurs pugui brillar, serà l'únic orador que intervingui dimarts. Dimecres, en les rèpliques, els conservadors assumeixen que Rajoy haurà de ser més contundent. “Si es guarda bales, seran per divendres”, indiquen des del PP, però incideixen que tot i així, Rajoy farà un esforç de contenció per no parlar amb el desdeny que el caracteritza quan està molest, i rebaixar l'aspror a un to contundent però que no enfosqueixi la imatge conciliadora que vol imposar.

Les files populars creuen que Sánchez sortirà a legitimar una posició arriscada, la d'ancorar-se en el ‘no’ i acostar la possibilitat d'unes terceres eleccions. Admeten que si aconsegueix derrotar Rajoy sortirà reforçat, podrà fer callar els socialistes crítics i trepitjarà l'accelerador electoral.