Un calendari arriscat

Si el 31 d'octubre Rajoy, o algun altre possible candidat, no aconsegueix ser investit president, les terceres eleccions se celebrarien el dia de Nadal

Les eleccions basques i gallegues han condicionat els terminis

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

Aclarida una de les principals incògnites de l'equació de la investidura: la data del debat. Segons ha informat aquest dijous la presidenta del Congrés, Ana PastorAna Pastor, la Cambra baixa acollirà el ple d'investidura els dies 30 i 31 d'agost. Una elecció arriscada, ja que en cas que la legislatura torni a ser fallida, les terceres eleccions se celebraran entre torró, cava i polvorons, amb el que pot afectar en qüestió de mobilització de l'electorat.

El 31 d'agost se celebrarà la primera votació, per a la qual Mariano Rajoy necessitarà majoria absoluta (la meitat més un dels diputats; això és, 176 'sí'). Com que no és probable que ho aconsegueixi, 48 hores després, el 2 de setembre, se celebrarà la segona votació, per a la qual amb la majoria simple ja té bastant (més vots a favor que en contra), encara que si el PSOE segueix instal·lat en el 'no', el candidat a la reelecció tampoc superaria en aquest cas l'examen del Congrés.

Aquest escenari faria saltar totes les alarmes, ja que la hipòtesi d'unes terceres eleccions seria cada vegada més factible. A partir de la primera votació d'investidura --és a dir, el 31 d'agost-- es posa en marxa el comptador i si en els dos següents mesos cap candidat aconsegueix l'aval de la Cambra baixa, es dissolen les Corts i es convoquen comicis automàticament. Segons aquest calendari, doncs, Ana Pastor firmaria el decret de dissolució el 31 d'octubre i l'1 de novembre el Rei faria el mateix amb el de la convocatòria de noves eleccions, que se celebrarien el 25 de desembre, Nadal.

Notícies relacionades

En l'elecció de la data del debat d'investidura hi ha dos factors que poden haver tingut un pes considerable. Per un costat, l'aprovació dels pressupostos i la presentació d'aquests a la Comissió Europea abans del 15 d'octubre, la data límit marcada per l'Executiu comunitari. Si Rajoy aconsegueix ser investit i formar govern en el ple convocat, seria factible poder complir amb els requeriments de Brussel·les.

ELS COMICIS DEL 25-S

El segon dels factors té a veure amb una altra cita electoral, la dels comicis bascos i gallecs del 25 de setembre. Amb el ple d'investidura en l'última setmana d'agost i primera de setembre, s'evita interferir en els dos processos electorals, ja que la campanya arrenca el 9 de setembre. Així mateix, el resultat de les eleccions podria ser decisiu en el cas que Rajoy hagués de sotmetre's a una nova votació. Podria aconseguir atraure els vots del PNB si el PP aconsegueix ser decisiu perquè els nacionalistes bascos es mantinguin a la Lehendakaritza. Així mateix, si el PSOE no aconsegueix un bon resultat, s'intensificaria la crisi interna i els 'abstencionistes' podrien acabar imposant les seves tesis.