NEGOCIACIÓ POLÍTICA

El PP firma amb Ciutadans el 'sí' per a la investidura de Rajoy

El president en funcions es reunirà dilluns amb el líder del PSOE per mirar de sumar-lo al pacte

PP i C's pacten "150 compromisos per millorar Espanya", entre ells recuperar els diners perduts en l'amnistia, un complement salarial o la reforma del CGPJ

undefined35308552 madrid 28 08 2016  pol tica   firma del acuerdo de investidu160828131003

undefined35308552 madrid 28 08 2016 pol tica firma del acuerdo de investidu160828131003 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després d'una setmana de negociacions, Partit Popular i Ciutadans han anunciat aquest diumenge, a les 9 hores, que han arribat a un acord que permetrà al candidat a la presidència del Govern, Mariano Rajoy, sumar els 32 vots dels diputats de C's als 137 del PP en un pacte que, en tot cas, no és suficient per garantir la investidura del líder popular la setmana que ve.

Els líders dels dos partits, Mariano Rajoy i Albert Rivera, mantenen una última reunió al Congrés dels Diputats per ratificar els termes finals de l'acord que els portaveus parlamentaris de PP i C's (no els mateixos líders) firmaran aquest mateix diumenge a les 13.00 hores al Congrés dels Diputats, dos dies abans que comenci la sessió parlamentària d'investidura, el 30 d'agost. Rajoy volia fugir de la pompa amb què Pedro Sánchez i Albert Rivera van ratificar el seu acord de Govern. És per això que aquesta vegada el rubriquen les segones espases.

Després de la firma de l'acord, els líders dels dos partits explicaran l'acord. El document pactat entre els dos partits centristes es titula "150 compromisos per millorar Espanya", mentre que el que van firmar Sánchez i Rivera va ser "Acord per a un govern reformista i de progrés". A falta de conèixer-ne el contingut exacte, la diferència fonamental és que el primer és un pacte d'investidura, i el segon, per formar conjuntament un Executiu

ÈXITS I FRACASSOS

Després d'una setmana de reunions, contactes, intercanvi de documents i de xifres en què no ha faltat l'escenificació de moments de lleu tensió, Ciutadans ha aconseguit arrencar al PP el compromís de fer pagar més als defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscalamnistia fiscal. També han aconseguit del PP compromisos econòmics i anticorrupció, així com altres mesures al voltant del Poder Judicial, l'elecció directa dels alcaldes, el complement salarial, la reducció de les modalitats de contractes laborals, l'estalvi en la despesa de les administracions o la millora dels permisos de maternitat i paternitat. 

No obstant, el partit taronja no ha aconseguit tirar endavant altres qüestions com el plantejament d'un contracte únic amb indemnització creixent, en funció del temps treballat, ni tampoc la desaparició de les Diputacions o del Senat.

Pel que fa al principi de l'elecció directa d'alcaldes, els dos partits han estat d'acord. Però al no ser un pacte de govern, sinó d'investidura, es reserven defensar cada un a les Cambres Legislatives la millor manera d'aconseguir-ho. Ciutadans ha plantejat, en aquest assumpte, que es posin dues urnes, una per votar el candidat a l'alcaldia, i l'altra, per elegir la resta de la corporació municipal.

ACORD INSUFICIENT

L'acord (169 vots) previsiblement comptarà amb el suport addicional de l'únic diputat de Coalició Canària, sense que els 170 vots resultants siguin suficients, en tot cas, per sumar la majoria que Rajoy necessita en la seva investidura si no aconsegueix, almenys, l'abstenció d'11 diputats del partit socialista o d'altres formacions.

Amb l'aval del seu acord amb el líder de C's, Albert Rivera, Rajoy anirà a la sessió d'investidura del dia 30 d'agost. La primera votació està prevista per al dia 31; la segona, per al dia 2 de setembre.

Notícies relacionades

Encara que sense gaires esperances d'èxit, el PP utilitzarà l'argument dels 170 vots de suport a Rajoy per apel·lar a la "responsabilitat" del PSOE i forçar algun tipus de suport socialista al candidat popular que allunyi el risc d'unes terceres eleccions que, en principi, se celebrarien el dia de Nadal, el 25 de desembre.

Previsiblement, Rajoy es reunirà amb el líder socialista, Pedro Sánchez, dilluns al migdia per traslladar-li els termes de l'acord segellat amb Ciutadans i per intentar captar almenys l'abstenció socialista en la votació d'investidura que reiteradament es nega des del PSOE.