El PP i C's topen amb una desena de friccions

Rivera pressiona per retirar ara els imputats i no sumar-hi el PNB

L'equip de Rajoy minimitza els desacords i veu possible el pacte

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Policia bo, policia dolent. Ciutadans va traslladar al segon dia de negociacions amb el PP una posició de duresa. El seu vicesecretari, José Manuel Villegas, va asseverar que s’està topant amb «desacords fonamentals» i que «no hi ha avanços consolidats», la qual cosa pot engegar en orri el diàleg. El PP en va oferir, en canvi, una visió optimista i el seu vicesecretari Fernando Martínez-Maillo va avançar que ja s’han acordat 50 mesures i que a sobre la taula no hi ha «diferències insalvables». Fora de càmeres, els populars interpreten la fermesa de C’s com una «posa» en la negociació, per argumentar davant les sevs bases que no cedeix sense contrapartides. Sigui com sigui, per ara hi ha com a mínim una desena de friccions que potser no impediran el pacte, però sí que enterboleixen la negociació.

De fet, encara que en matèria econòmica i social –els primers temes que s’han de tractar– hi ha sintonia entre PP i Ciutadans, diverses exigències d’aquest últim partit han sigut aparcades fins al final davant la falta d’acord. Entre aquestes, el contracte únic, la rebaixa en la cotització dels autònoms, l’ampliació del permís de paternitat, la reversió de polítiques que penalitzen la modernització productiva, el complement salarial, el pla d’emergència social, la recuperació dels 2.800 milions perduts en l’amnistia fiscal i la fixació d’una data a partir de la qual abaixar impostos.   

I segurament avui s’ampliarà la llista de temes per desempatar, perquè Ciutadans plantejarà, en l’apartat de regeneració i reformes institucionals, l’eliminació de les diputacions o del Senat. Diverses de les peticions taronges requereixen la reforma de la Constitució. Però, tal com va informar ahir EL PERIÓDICO, el PP traslladarà als seus interlocutors que les seves reivindicacions s’estudiïn en una ponència parlamentària posterior.

L’ESPINA DELS IMPUTATS

Els negociadors també han de perfilar les sis exigències que Rivera va plantejar com a condició prèvia. Una d’aquestes reclama la «separació immediata de qualsevol càrrec públic imputat per corrupció». Segons Ciutadans, aquesta reivindicació va entrar en vigor quan el Partit Popular va rubricar l’acord, divendres passat. Però els conservadors s’agafen a una addenda per sostenir que fins que no hi hagi govern, no assumiran el compromís.

Malgrat el xoc, Ciutadans va aplanar el camí ahir al limitar l’abast de la mesura a parlamentaris i membres del govern i que hagin comès enriquiment personal o finançament il·legal. Només hi ha en qüestió el diputat Óscar Clavell, processat per malversació i prevaricació. El partit taronja recull informació sobre ell per decidir si va cometre corrupció i per tant en demana l’acta a Rajoy. El PP, en canvi, defensa que el pacte no és aplicable perquè se l’investiga per un delicte «administratiu». A última hora, Ciutadans va emetre un comunicat per aclarir que la seva intenció és estendre l’acord i que sigui aplicable en totes les institucions, però va reconèixer que per aconseguir-ho s’ha de buscar un pacte amb tots els partits.

Dins l’estratègia de fermesa, el partit català va advertir al PP que no podrà arribar a un pacte amb el PNB «incompatible» amb el possible acord o amb l’ideari taronja, el mateix dia que el candidat conservador a 'lehendakari', Alfonso Alonso, va fer una crida al partit nacionalista perquè permeti la investidura. Ningú preveu que la formació basca canviï de postura en el primer debat, que tindrà lloc l’última setmana d’agost, però pot ser que faciliti el govern de Rajoy si, després dels comicis bascos, necessita el suport del PP per retenir l’Executiu a Euskadi. D’aquí l’advertència de Ciutadans.

EL CONCERT BASC

Notícies relacionades

No obstant, Albert Rivera no ha plantejat als conservadors una de les seves reivindicacions: la fi del concert basc. Una condició que podria espantar el PNB gairebé més que la impossibilitat de celebrar referèndums independentistes, que sí que serà en el possible acord.

En aquest context, Mariano Rajoy va decidir endarrerir la seva anunciada trucada a Pedro Sánchez. Martínez-Maillo va explicar que el candidat popular conversarà amb el líder dels socialistes quan la negociació amb C’s estigui «avançada». Davant l’enroc del PSOE i la falta de noves veus crítiques, Rajoy prefereix ajornar el que serà el seu últim intent públic de convèncer Sánchez abans de la investidura per poder-lo pressionar amb les mesures que acordi amb C’s i que siguin compartides pel PSOE.