INVESTIDURA

Primer desacord, el contracte únic

PP i Ciutadans aparquen les seves discrepàncies sobre la contractació laboral fins al final de la negociació política

Aconseguir avanços per implantar la "motxilla austríaca" del treballador sembla més fàcil

undefined35263988 madrid  22 08 2016  politica  reuni n de los equipos negocia160822202550

undefined35263988 madrid 22 08 2016 politica reuni n de los equipos negocia160822202550 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La negociació entre PP i Ciutadans va començar ahir pels temes d’economia i ocupació, que són els que, segons el vicesecretari del PP Fernando Martínez Maíllo, «preocupen més els espanyols».

I encara que s’han constatat «coin­cidències importants», segons el portaveu popular, també s’han detectat «alguns desacords», el debat dels quals s’ha preferit deixar «per al final del procés». La reforma de la contractació laboral i la proposta d’implantar un contracte indefinit únic amb indemnització creixent és una d’aquestes qüestions que s’han ajornat per evitar enverinar la negociació en el primer minut.

«Hi ha qüestions en què estem molt d’acord i d’altres que haurem d’abordar amb més delicadesa», va admetre el secretari general del grup parlamentari de C’s, Miguel Gutiérrez. La reforma dels contractes «és un dels punts que estem parlant i discutint», va reconèixer Gutiérrez abans de recordar que la proposta laboral de Ciutadans és més àmplia i inclou altres qüestions com «els complements salarials i la motxilla austríaca».

Motxilla austríaca

Precisament, crear un fons per finançar part del cost de l’acomiadament, que acompanyaria cada treballador al llarg de la seva vida laboral (encara que canviï de lloc de treball) i que s’acumularia a la pensió de jubilació en cas de no haver sigut utilitzat (fons austríac), és un dels punts en què es podria aconseguir un acord. Almenys, el «sistema austríac» forma part de les 28 coincidències detectades pel PP entre el seu programa econòmic i el fallit acord de govern a què PSOE i Ciutadans van arribar en l’anterior legislatura, el 24 de febrer.

La dificultat més gran se cenyeix al voltant del contracte únic. PSOE i Ciutadans van acordar impulsar un «nou contracte estable i progressiu» amb una durada màxima de dos anys i una indemnització creixent per acomiadament procedent de 12 dies el primer any; 16, el segon, i 20, a partir del tercer (20, 25 i 33 dies en cas d’acomiadament improcedent).

També sembla difícil un acord entre PP i C’s que permeti establir un recàrrec del 7% als defraudadors que es van acollir a l’amnistia fiscal el 2012, tal com reclama la formació de Rivera.

Notícies relacionades

Així, el PP prefereix centrar la negociació en les seves 28 coincidències amb l’acord de febrer entre C’s i PSOE. Al capdavall, això podria garantir el futur vot socialista a aquestes reformes.

La major part d’aquests punts en comú són, no obstant, genèrics, segons el document que el PP va difondre el 3 d’agost passat. En aquest document se sub­ratlla la ­coincidència a adoptar «mesures per recolzar els autònoms i emprenedors» i la «revisió del règim de cotitzacions, rebaixa de tributació als nous professionals». El fallit acord entre PSOE i Ciutadans era molt més precís. Establia que «de manera immediata, fins que entri en vigor la reforma del règim especial de treballadors autònoms, s’introduirà una cotització reduïda de 45 euros, que s’aplicarà a tots els autònoms amb uns ingressos reals que no superin l’SMI». També sembla espinosa la negociació d’un pla de xoc social per import de 7.000 milions d’euros.