Rajoy exhibeix optimisme per haver fet "un primer pas" amb Rivera cap a la governabilitat

El líder popular entrega documents al cap de C's i acorden estar en contacte i anar parlant de pressupostos

L'aspirant a la reelecció treu importància al fet que els taronges segueixin en l'abstenció i diu que es veu amb "possibilitats"

Rajoy, després de la seva reunió amb Albert Rivera: Avui hem fet un primer pas. / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / PILAR SANTOS / MADRID

El president en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat que després de la seva reunió amb Albert Rivera hi ha hagut un “primer pas” cap a la investidura i també cap a fer possible la governabilitat, encara que es mantingui en l'abstenció. Consisteix, segons ha explicat, que “a partir d'avui” els dos dirigents en persona -i no equips negociadors- intercanviaran dades, intencions i punts de vista sobre qüestions com els objectius de dèficit i mesures per fer-hi front o el sostre de despesa. A més, s'estudiarà la proposta de Rivera d'impulsar un pacte d'Estat per fer front al secessionisme a Catalunya, al qual Ciutadans com a patrocinador mirarà d'atraure Pedro Sánchez en els dies vinents.

Rajoy, que ha entregat diversos documents al seu interlocutor al llarg de la cita que tots dos han mantingut i que s'ha allargat durant més d'una hora i mitja, ha exhibit davant els periodistes, per primera vegada, un moderat optimisme: “Avui me'n vaig d'aquí [del Congrés] sabent que puc negociar alguna cosa. Ahir [per aquest dimarts, en què va tenir una reunió poc fructífera amb Pedro Sánchez], no hi havia negociació”, ha sentenciat.

Notícies relacionades

En aquesta línia, l'aspirant a la reelecció ha volgut treure importància al fet que, almenys de moment, els taronges mantinguin la seva “abstenció tècnica” davant un possible ple d'investidura de Rajoy en lloc de garantir-li suport, requisit que en principi sembla imprescindible perquè el PSOE pugui canviar de criteri. “Si jo no veiés cap possibilitat, no hauria acceptat l'encàrrec del Rei de formar govern. Els dies després de les eleccions del desembre era evident per a mi que la majoria de la Cambra votaria en la meva contra. Ara això no és fàcil, però ja no és tan evident”, ha afirmat.

El cap dels populars ha resumit el que ha passat aquest matí recalcant que s'ha fet “un primer pas en una llarga caminada” però que si tant ell com Rivera coincideixen que s'ha de tenir un govern de seguida, així com pressupostos i complir amb els terminis que dóna la Unió Europea, és evident, al seu entendre, que tots dos tenen “la voluntat” de fer tot el que estigui a la seva mà “perquè hi hagi investidura”.