Rivera demana a Rajoy blindar l'Estat davant les autonomies

Ciutadans reclama fixar les competències del Govern i delimitar les territorials

El PP demanarà relegar totes les reformes constitucionals a una ponència a les Corts

undefined35263988 madrid  22 08 2016  politica  reuni n de los equipos negocia160822202550

undefined35263988 madrid 22 08 2016 politica reuni n de los equipos negocia160822202550 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ciutadans va traslladar el cap de setmana passat al PP un document amb un centenar de peticions que servirà de base perquè la formació taronja decideixi definitivament si vota sí a la investidura de Mariano Rajoy. Entre aquestes reivindicacions figura la reforma territorial de l’Estat que propugna Albert Rivera i que, segons el programa electoral de C’s, es tradueix a «incorporar» a la Constitució «un llistat de competències exclusives» del Govern i de «competències compartides» amb les autonomies, amb l’objectiu de «clarificar-les» i així «permetre el desenvo­

lupament autonòmic, assegurant serveis públics i condicions de vida equivalents en tot el territori».

 El compromís amb els electors deixava clar que en la modificació competencial es donarà prevalença a la legislació de l’Estat i se «suprimirà la possibilitat de cedir o delegar» a les administracions perifèriques les facultats que la Constitució atorga al Govern.

En definitiva, que Rivera vol que en la pròxima legislatura s’enforteixin les competències estatals, davant les reivindicacions dels partits independentistes catalans. Ara falta per saber si el dirigent de C’s fa d’aquesta reclamació un dels seus cavalls de batalla, ja que el partit taronja no parteix d’una posició de força en la negociació, perquè amb els seus 32 diputats Rajoy no en té prou per sortir reelegit. C’s, de fet, mirar d’aparentar en els inicis del diàleg que els seus plantejaments són ferms i no ofereix gratis un sí a Rajoy, però al mateix temps admet que no pot posar «línies vermelles», amb l’argument que faria un flac favor al país si no contribuís al desbloqueig de la situació.

EL FINAL DE LES DIPUTACIONS / Al PP tampoc són proclius a cedir més enllà del que sigui estrictament necessari, almenys si Ciutadans no varia la seva intenció de facilitar només un acord d’investidura i no de govern, pacte que sí que permetria a Rajoy –si és que surt reelegit– comptar amb la tranquil·litat de saber que, almenys C’s, no se sumarà a l’oposició per tirar per la borda o derogar algunes de les seves lleis. De fet, el partit taronja també ha inclòs entre les seves peticions una altra de les seves propostes estrella: la supressió de les diputacions. Però al PP no estan disposats a eliminar una institució que fa mesos que reivindiquen –i en la qual Rajoy es va foguejar als seus inicis– com a arma electoral contra C’s.

Els populars, segons fonts pròximes al candidat, preveuen per tant traslladar als seus interlocutors que Rajoy no es pot comprometre ara amb reformes de la Constitució que requereixin el consens del PSOE. I, per això, demanarà als de Rivera que la discussió de les seves propostes es faci de manera pausada i consensuada en una subcomissió o ponència que es creï amb aquesta finalitat al Congrés, si és que qualla la legislatura. «No podem crear més frustració», al·lega un dirigent conservador.

En qualsevol cas, C’s i PP encara no han abordat formalment el paquet de reformes institucionals i de regeneració que tots dos volen posar sobre la taula. La negociació va començar ahir pel bloc econòmic i d’ocupació, el primer dels cinc en què es dividiran les negociacions, que abordaran també la societat del benestar, la lluita contra la corrupció o la política exterior, i que es prolongaran com a màxim fins al 30 d’agost, data en què comença el debat d’investidura. Tot i així, els negociadors volen acabar abans i al PP no descarten fins i tot que el pacte es pugui firmar divendres que ve.

ELS OBSTACLES / En un recés de la reunió, el secretari general del grup parlamentari de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, va intentar traslladar una posició de força a l’assegurar que, «fins al final del procés», el seu partit no decidirà si vota afirmativament en la investidura o s’absté, perquè el document en què estan treballant els dos partits «s’ha d’acceptar al complet» i «no uns punts sí i altres no». El diputat va admetre que ja en la primera cita van començar ahir a aflorar les primeres discrepàncies, especialment al voltant de la legislació laboral, però igual que el PP va denegar detallar en quins aspectes hi ha avanços i en quins altres esculls.

Notícies relacionades

Per part del partit conservador, el seu vicesecretari d’organització, Fernando Martínez-Maillo, va transmetre un missatge més optimista al reconèixer que, encara que entre el centenar de reivindicacions de Ciutadans n’hi ha algunes que grinyolen al seu partit, no hi ha «obstacles insalvables que impedeixin l’acord». Com a metodologia de treball va avançar que deixaran per al final del procés les polítiques en què hi ha discrepàncies.

 El dirigent conservador va aprofitar, a més a més, per seguir llançant missatges al PSOE, a l’espera d’una nova conversa entre Rajoy i Pedro Sánchez en les pròximes hores. Martínez-Maillo va avisar que «cada minut» que el PP i C’s passen negociant «el bloqueig» dels socialistes a la investidura es fa més «insostenible».