El PSOE votaria 'no' a un altre intent d'investidura

Els socialistes encara no han definit si convocaran un comitè federal després del 25-S

Sánchez, disposat a reunir-se amb Rajoy abans del dia 30 si finalment li truca

 

  / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Pedro Sánchez vol dissipar les càbales que planen sobre el territori socialista i que juguen amb la possibilitat que el PSOE reconsideri el seu rebuig a Mariano Rajoy si el candidat popular decidís presentar-se per segona vegada a la investidura, després de fracassar un primer intent la setmana que ve. El secretari general va reunir ahir part de la seva executiva, que va desmentir aquesta tesi. Asseguren que el PSOE no transitarà cap a una abstenció malgrat l’amenaça de repetició d’eleccions si en dos mesos no hi ha formació de Govern.

El secretari d’acció política, Patxi López, i la portaveu adjunta al Congrés, Meritxell Batet, van rebutjar la hipòtesi d’un gir socialista 'in extremis'. «Tenim una posició que és coherent i qui té l’obligació de buscar una majoria per formar Govern és Mariano Rajoy», va insistir el dirigent basc. «El PSOE no està jugant a això. La decisió està presa per unanimitat», va ratificar Batet, que, en canvi, augura un possible canvi en l’estratègia dels nacionalistes bascos després dels comicis del 25-S. Segons el seu parer, passades les eleccions, el PP podria sumar els cinc diputats del PNB com a aliats, que units al sí de Ciutadans, Coalició Canària i Nova Canària li donarien a Rajoy els 176 vots que necessita.

Meritxell Batet

PORTAVEU ADJUNTA aL CONGRéS

"No estem jugant a això. La decisió està presa i es va prendre per unanimitat" 

Batet, no obstant, desmenteix que aquests comicis alterin les decisions preses pels socialistes, siguin quins siguin els resultats electorals al setembre. Fonts pròximes a Sánchez assenyalen, a més a més, que ni tan sols està decidit que es convoqui un comitè federal per reconsiderar la posició després del 25-S, cosa que fa encara més improbable un pas cap a l’abstenció.

De fet, recorden, aquest òrgan no ha sigut convocat i no hi ha cap petició formal d’un nou conclave, que es pot organitzar si ho sol·licita un terç del comitè. Encara que diversos barons han expressat en converses informals les seves posicions abstencionistes, en la pràctica l’únic que s’ha mostrat a favor d’una reunió després de les eleccions basques i gallegues és el castellanomanxec Emiliano García-Page. Patxi López va recordar ahir que aquest tema no està sobre la taula «de moment».

PENDENTS DE LA TRUCADA

Sánchez ha començat a preparar la seva intervenció en el debat d’investidura sense que hagi arribat l’anunciada trucada del candidat del PP. Encara que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar divendres passat que Rajoy es posaria en contacte amb el líder del PSOE de forma «imminent», aquesta conversa encara no s’ha produït.

Notícies relacionades

El candidat del PP va demanar la setmana passada a Sánchez una reu­nió per consultar-li la data de la investidura, però el cap dels socialistes s’hi va negar i va posar com a condició que abans fes públic quan se sotmetria a la votació. «No tinc cap problema a reunir-me amb Rajoy quan doni a conèixer la data», va assenyalar llavors, amb unes formes esquives que van enervar en gran manera el líder conservador, que va veure en la resposta un gest de menyspreu.

L’entorn de Sánchez no veu ara problema perquè fixin una reunió, però hauria de ser abans de dimarts de la setmana que ve, dia de les votacions al Congrés, i els dos dirigents estan enfeinats en la preparació dels seus respectius discursos. El popular farà una intervenció conciliadora, fins i tot convençut que el PSOE el rebutjarà, i Sánchez enumerarà les raons per les quals es nega a desbloquejar la situació, malgrat l’amenaça de terceres eleccions.