Rajoy es presentarà a la investidura els dies 30 i 31 d'agost

Si el president en funcions no supera ni aquest ni els possibles nous exàmens parlamentaris les eleccions es convocarien el dia de Nadal

El líder conservador cedeix i accepta firmar demà el pacte anticorrupció de C's per aconseguir el 'sí' de la formació taronja

undefined35192209 madrid 18 08 2016 mariano rajoy pp durante la rueda de p160818185518 / JOSE LUIS ROCA

undefined35192209 madrid  18 08 2016  mariano rajoy  pp  durante la rueda de p160818185518
Rajoy i Rivera es reuneixen al Congrés amb la data de la investidura sobre la taula.
undefined35191052 madrid  18 08 2016  reuni n de albert rivera  ciudadanos y m160818132327

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat per als dies 30 i 31 d'agost la sessió d'investidura de Mariano Rajoy com a candidat a la Presidència del Govern. La data té un gran inconvenient, ja que si el líder del PP no superés l'examen parlamentari ni els successius debats que es poguessin plantejar en els pròxims dos mesos, les terceres eleccions se celebrarien el 25 de desembre, el dia de Nadal.

Rivera havia avançat poc abans que Rajoy li ha comunicat personalment quin és aquest dia durant la seva reunió, però que han pactat que correspon a Pastor i Rajoy fer pública aquesta data. A més, ha anunciat que aquest mateix divendres al matí els portaveus de PP i C's firmaran les condicions que imposava Rivera i que aquella mateixa tarda començaran a negociar. No ha avançat quins seran els equips de diàleg perquè, diu, encara no estan definits. 

En qualsevol cas, per Albert Rivera la reunió ha sigut "fructífera" perquè "obre el camí cap a una investidura. Encara queda molt camí per recórrer, però s'obre el camí del desbloqueig", ha assenyalat.

TOC A SÁNCHEZ

Rivera ha tornat a demanar al PSOE que reflexioni i passi del 'no' a l'abstenció per responsabilitat d'Estat i ha retret a Pedro Sánchez -sense citar-lo expressament- la seva negativa a Rajoy. Ha criticat els "personalismes" i els "maximalismes" d'alguns, que segons ell juguen en contra dels interessos dels espanyols i acosten l'escenari d'una repetició de comicis. "Qui estigui fent càbales amb les terceres eleccions no es mereix ser president d'aquest país", ha opinat. 

El verdader escull continua en la incompatibilitat demostrada entre el PP i el PSOE, que en les últimes hores s'ha intensificat. Des de la direcció conservadora s'ha difós que Rajoy ha intentat conversar amb Pedro Sánchez i el socialista ha rebutjat el diàleg com a instrument de pressió perquè el cap de l'Executiu accepti anar a la investidura i fixi d'una vegada una data. "No ens sembla bé que no hi pugui haver una conversa entre tots dos", es va queixar aquest dilluns la secretària general del PP, Dolores de Cospedal

Els conservadors argumenten que és necessari que Rajoy conegui les verdaderes intencions del PSOE abans de fixar el calendari de l'examen parlamentari perquè, si aquest resulta fallit i no hi ha més intents o aquests fracassen, les terceres eleccions tindrien lloc en plenes Nadal, i per això volen consensuar la data amb l'oposició. 

LA CONVERSA ENTRE IGLESIAS I SÁNCHEZ

Notícies relacionades

Rajoy també vol saber si Sánchez, com ha revelat aquest dijous Pablo IglesiasPablo Iglesias, té la intenció d'intentar la formació d'un govern progressista, cosa que li restaria llavors qualsevol possibilitat d'èxit en la reedició del seu càrrec. 

El secretari general dels socialistes ha confirmat la conversa amb el líder podemista però ha insistit que "és el temps del senyor Rajoy" i que el candidat conservador ha de "deixar d'insultar la intel·ligència dels espanyols" i fixar entre aquest dijous i divendres la data del debat parlamentari.