L'ANC i Òmnium demanen una "participació massiva" en la Diada per respondre "als atacs de l'Estat"

Les entitats sobiranistes presenten la samarreta d'aquest any, que es podrà personalitzar

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts

Ha començat el compte enrere per a la celebració de la Diada i quan queda un mes per a l'Onze de Setembre, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Òmnium Cultural han fet una crida als ciutadans perquè s'inscriguin en les cinc mobilitzacions que plantegen aquest any les entitats sobiranistes. El seu objectiu és poder revalidar els èxits d'assistència de les edicions anteriors, que van tenir el seu punt àlgid el 2014 amb la V, en què segons la Guàrdia Urbana van participar 1.800.000 persones. Una "mobilització massiva" per "respondre als atacs de l'Estat contra Catalunya", ha clamat la vicepresidenta d'Òmnium, Marina Llansana, a Lleida.

L'ANC i Òmnium han triat la capital del Segrià, un dels focus de la pròxima Diada, per oferir nous detalls de la jornada reivindicativa. Llansana ha denunciat que l'ofensiva de l'Executiu central "s'ha intensificat en l'últim any" amb casos com la petició del Govern al Tribunal Constitucional per actuar penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'anul·lació de la declaració del 9-N o els "plans per destrossar la sanitat catalana des de les clavegueres de l'Estat", en referència a la denominada 'operació Catalunya'.

De la mateixa manera, la representant d'Òmnium ha insistit en la importància de mantenir el llistó de les mobilitzacions anteriors per aconseguir un impacte en la comunitat internacional. "És molt important inscriure-s'hi per assegurar la fotografia que farà la volta al món", ha remarcat.

"BATEC" SIMULTANI

Notícies relacionades

La convocatòria d'aquest any començarà, com ja és habitual, a les 17.14 hores de l'11 de setembre. A aquest hora, segons ha explicat Oriol Codina, membre del secretariat de l'ANC, tocaran les campanes de la Seu Vella de Lleida, i es donarà inici als actes. Els escenaris de les cinc seus de la Diada (a més de Lleida són Barcelona, Tarragona, Berga i Salt) estaran connectats i es donaran pas un a l'altre i, per posar punt final a l'acte, els participants realitzaran un "batec" simultani per "simbolitzar l'arribada de la república catalana". Aquest efecte, ha afegit Codina, s'aconseguirà aixecant i abaixant un punt groc que distribuirà l'organització el mateix dia. Mentre es fa aquest 'batec', colles castelleres construiran uns pilars simbolitzant els valors de la república catalana.

Les entitats també han presentat aquest dijous la samarreta d'aquesta edició. Hi apareix un punt groc amb una 'R' de república al centre al davant, i el número 11 a la part del darrere. Les samarretes es posaran a la venda el 16 d'agost al preu de 15 euros la d'adult i 8 euros la de nen, i inclouran un retolador perquè els participants en la Diada hi puguin escriure el seu nom com si fos una samarreta esportiva.