EL DEBAT SOBIRANISTA

Jordi Sànchez: "Estem en els últims 100 metres del procés"

L'ANC presenta els actes per a la Diada, entre els quals destaca la celebració de cinc manifestacions

rjulve34819969 barcelona  26 07 2016    pol tica     jordi sanchez  preside160726140901

rjulve34819969 barcelona 26 07 2016 pol tica jordi sanchez preside160726140901 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha preparat per cinquè any consecutiu diferents actes amb motiu de la Diada entre els quals destacaran una manifestació al centre de Barcelona i, com a novetat d'aquest any, quatre concentracions més a altres ciutats del país. "Tenim les institucions que volíem fa un any", ha proclamat aquest dimarts el president de l'entitat, Jordi Sànchez, en la roda de premsa de presentació de la campanya, en referència a la majoria independentista al Parlament. "Estem en els últims 100 metres del procés", ha assegurat.

Fidel a la tradició, l'elecció del lloc on se celebrarà l'Onze de Setembre canvia cada any. En aquesta ocasió, els independentistes es manifestaran al passeig de Sant Joan, entre l'Arc de Triomf -on presumiblement s'ubicarà l'escenari- i la Diagonal. També es manifestaran a les ciutats de Tarragona (a la Rambla Nova), Lleida (a la riba del Segre), Berga (passeig de la Pau) i Salt (a la plaça dels Països Catalans). Al finalitzar la manifestació de la capital catalana, hi haurà al passeig de Lluís Companys l'habitual concert, que comptarà aquest any amb les actuacions d'Oques Grasses, Ítaca Band i Roba Estesa.

Com en edicions anteriors, els participants ja es poden inscriure a la web de l'ANC als trams de la concentració -44 aquest any- que vulguin. Hi haurà, com en anteriors edicions, samarretes per finançar l'acció -amb un disseny que encara s'ha de revelar- i alguna mena d'element com van ser els punters de cartró de l'any passat. Quan li han preguntat per una hipotètica falta de mobilització ciutadana, Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, ha expressat la seva confiança que "el poble no fallarà" i ha fet referència a les dades positives per a l'independentisme de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

LLARG HISTORIAL DE MOBILITZACIONS

Notícies relacionades

Amb la d'aquest any es compliran cinc anys de mobilitzacions convocades per l'ANC. Iniciades el 2012 amb la multitudinària manifestació que va recórrer la ciutat de Barcelona entre el passeig de Gràcia i l'estació de França, considerada per molts com inici de l'actual procés i que va congregar 1,5 milions de persones en estimacions de la Guàrdia Urbana i la conselleria d'Interior, i dos milions, segons els organitzadors. Pocs dies més tard, el 25 de setembre, arribaria la convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament de Catalunya.

El 2013 la manifestació es va convertir en cadena humana, emulant la realitzada als anys 90 als països bàltics. La Via Catalana va recórrer de punta a punta (400 km) el país. Ja el 2014 va tornar a ser Barcelona l'epicentre de la mobilització considerada més multitudinària, quan es va crear una senyera humana en forma de V a la Gran Via i la Diagonal, amb el vèrtex a la plaça de les Glòries. Finalment, el 2015 l'elegida va ser l'avinguda de la Meridiana i la manifestació colorista amb destacat protagonisme dels punters de diferents colors.