La Fiscalia recorre el processament del PP per destruir ordinadors de Bárcenas

No considera provat el delicte de danys informàtics ni el d'encobriment

Luis Barcenas, extresorer del Partit Popular, surt de l’Audiència Nacional.

Luis Barcenas, extresorer del Partit Popular, surt de l’Audiència Nacional. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de Madrid ha recorregut el processament del PP per l'esborrament de dos ordinadors usats per l'extresorer Luis Bárcenas al no veure provat el delicte de danys informàtics ni el d'encobriment, que a més considera que no és aplicable a una persona jurídica.

Per això, en el seu recurs al Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid, al qual ha tingut accés Efe, la fiscal Carmen Luciáñez demana revocar l'ordre de processament tant per al PP, com per a la seva tresorera i gerent, Carmen Navarro; l'assessor jurídic del partit, Alberto Durán; i el director de sistema d'informació de la formació, José Manuel Moreno

Després de recordar que el Codi Penal no contempla responsabilitat penal de les persones jurídiques en delicte d'encobriment, Luciáñez assenyala que no es pot acusar el PP del delicte de danys "per no haver establert un model d'organització i gestió adequat" com sosté la jutge quan el responsable d'informàtica del partit es va limitar a aplicar la "llei de protecció de dades a l'esborrament segur de l'ordinador".

DADES RELLEVANTS

El recurs destaca que l'extresorer "ha entrat en diferents contradiccions que no permeten acreditar quin era el contingut". Sobre aquest procediment en concret, la fiscal recorda que, a l'inici d'aquesta causa, Bárcenas va declarar al febrer que no recordava quina informació guardava en aquells ordinadors.

Un mes després va manifestar haver fet "un esforç de memòria" i va aportar "una petita llista" amb captures de pantalla de correus electrònics, agenda amb reunions amb el seu predecessor, Álvaro Lapuerta, i donants del PP, fulls escanejats de diversos pagaments de la comptabilitat b, pressupostos de campanyes electorals i operacions personals de venda de quadros, entre altres dades.

Notícies relacionades

"No podem considerar acreditat, ni tan sols indiciàriament, el contingut d'aquests ordinadors. I segons el Sr. Bárcenas per poder acreditar aquest contingut només tenim la seva paraula", destaca. Respecte al delicte d'encobriment, tampoc es pot determinar si les dades eren rellevants en la investigació sobre la suposada comptabilitat b del PP ni que la seva destrucció "tingués com a maniobra l'ocultació, alteració o inutilització del cos, els efectes o instruments del delicte per impedir el seu descobriment".

La fiscal també considera que no hi ha argument per processar els tres membres del PP implicats perquè cap ha sigut investigat "sobre la comptabilitat no oficial" del PP, ja que fins a la sortida de Bárcenas del partit el març de 2010 "cap d'ells tenia vinculació" ni amb l'extresorer ni amb el PP.