LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

La jutge processa el PP per destruir els ordinadors de Bárcenas

La magistrada proposar enjudiciar l'actual tresorera per delicte informàtic i encobriment

Els populars anuncien recurs i Rivera veu en el cas evidències que no es pot governar amb Rajoy

barcenas-castro

barcenas-castro / David Castro

4
Es llegeix en minuts

El PP està a només un pas d’haver d’asseure’s al banc dels acusats per un dels tentacles del cas Bárcenas. La titular del jutjat d’instrucció número 32 de Madrid ha processat el partit de Mariano Rajoy per la presumpta comissió d’un delicte de danys informàtics i un altre d’encobriment pel suposat esborrament dels discos durs dels ordinadors utilitzats per l’extresorer de la formació a la seu nacional.

Ho va fer en una interlocutòria per la qual es declara finalitzada la instrucció i es transformen les diligències prèvies en procediment abreujat, mitjançant el qual també proposa jutjar la tresorera i gerent del partit, Carmen Navarro; l’assessor jurídic, Alberto Durán; i el director del sistema d’informació del partit, José Manuel Moreno. Els imputa els mateixos delictes que al PP.

La jutge tanca així la instrucció i fa el primer pas per fer seure el PP al banc dels acusats, després d’haver desestimat la petició d’arxivament de la fiscalia i el mateix PP. Es tractaria de la primera vegada que una formació política és processada. El jutjat donarà ara trasllat de la causa a la fiscalia i a les acusacions personades amb l’objectiu que, en 10 dies, sol·licitin el sobreseïment o l’obertura del judici oral. Ara bé, aquesta resolució pot ser recorreguda davant el mateix jutjat en cas que sigui de reforma i davant l’Audiència Provincial de Madrid si és d’apel·lació. Els populars, ahir al vespre, van anunciar que recorreran la resolució, mentre que la notícia s’interposava d’alguna manera en les negociacions d’investidura quan Albert Rivera va apuntar, a Twitter, que assumptes com aquest evidencien que no es pot governar amb ells. «Mentre no apostin per la renovació i la regeneració per al govern d’Espanya, serem oposició responsable», va assenyalar el líder de Ciutadans.

El PP va reaccionar amb un comunicat oficial. «Tant el partit com els investigats interposaran recurs contra la decisió del jutjat que resulta, en la seva opinió, obertament infundada i contrària a dret. La línia argumentativa de la resolució es basa en la creença acrítica en les paraules de Bárcenas, que no ha pogut acreditar en el procediment que els ordinadors continguessin informació de cap tipus –al·leguen els conservadors–. Les seves meres acusacions sense cap prova no poden servir, segons el PP, per obrir un procés penal, encara més quan ja és de sobres coneguda l’absoluta falta de credibilitat de qui afirma que ha canviat les seves versions en moltes ocasions, amb l’únic objectiu de perjudicar la imatge del PP».

INDICIS DE DELICTE

No obstant, afirma la jutge Rosa María Freire que hi ha indicis que el PP va cometre un delicte de danys informàtics «per no haver establert un model de gestió i organització adequat per impedir la comissió d’aquest delicte» ja que «no hi ha cap inventari dels elements informàtics a la seva seu».

Encara que tant el PP com els tres investigats van afirmar davant el jutge que l’esborrament es va fer segons el protocol, la jutge afirma que «no hi ha cap protocol intern de seguretat». Afegeix que Durán és responsable per «haver ordenat la destrucció dels discos durs amb la finalitat d’eliminar els arxius que continguessin», que Moreno també ho és per «haver executat l’ordre malgrat no estar jeràrquicament obligat a fer-ho» i que «Navarro coneixia de sobres les circumstàncies».

L'ENCOBRIMENT

Sobre el delicte d’encobriment, la jutge argumenta que ve determinat pel coneixement de tots els implicats de la investigació per finançament il·legal del PP que dirigia el jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

I també, destaca la resolució, «per la determinació d’impedir que dades importants relatives a la comptabilitat paral·lela i altres extrems que Bárcenas guardava en els ordinadors portàtils utilitzats per ell al llarg dels anys en el desenvolupament de la seva feina poguessin accedir a la investigació i n’acoressin la destrucció física amb aplicació de tècniques dràstiques que han impossibilitat de facto conèixer (...) el que s'emmagatzemava al seu interior».

Pel que fa als dubtes del PP i la fiscalia respecte al testimoni de Bárcenas, la jutge manifesta «no apreciar contradiccions palmàries» amb rellevància per impedir la continuació del procediment.

És més, afirma que el seu relat en seu judicial es va apreciar «coherent, sòlid i meticulós», i que l’exercici de memòria en la seva segona declaració «apareix justificat pel temps transcorregut i per la necessitat de localitzar un suport en paper en el qual deia tenia una relació detallada dels seus arxius informàtics [...] i que sorprenentment per a ell no va poder localitzar». 

QUERELLA D'IU

La causa es va iniciar arran d'una querella per danys informàtics i encobriment presentada per una acusació particular del cas Bárcenas liderada per IU davant l'ara exjutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que va remetre les actuacions al jutjat d'instrucció número 32 de Madrid, que va acordar l'arxivament provisional, fet que va ser recorregut per les acusacions.

Notícies relacionades

Però la causa es va perdre i la jutge va citar les parts perquè aportessin tota la documentació que tinguin, amb la finalitat de reconstruir la causa perduda i donar tràmit al recurs.

Quan la causa va ser reconstruïda, la jutge va donar trasllat del recurs perquè el resolgués l'Audiència de Madrid, que va acordar el gener passat reobrir el cas de la destrucció dels discos durs a l'entendre que «l'arxivament provisional es va adoptar sense practicar cap diligència d'investigació».